Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 15 augustus 2020

Genealogisch blog 471


Naturalisatie

Op 7 oktober 1908 stuurde Koningin Wilhelmina een voorstel naar de Tweede Kamer om bij wet negen personen van buitenlandse oorsprong te naturaliseren. Een van die personen was Heinrich Joseph Anton (Heinrich) Schulte, die toen al achttien jaar was getrouwd met Geertruida Hendrika (roepnaam Geertje) Welling, een zus van mijn overgrootvader Adrianus Leonardus Welling (1850-1919), en bij haar zes kinderen had. De officiĆ«le naturalisatie van Heinrich vond twee maanden later plaats op 9 december 1908. Vanaf dat moment was Heinrich Nederlands Staatsburger. 

Voorstel tot naturalisatie
Voorstel tot naturalisatie
Heinrich en Geertje stapten in het huwelijksbootje in Amersfoort op 4 februari 1890, nadat zij op 16 januari 1890 in ondertrouw waren gegaan. Bij hun burgerlijk huwelijk waren August Lampe, Gerard Weehof, haar broer Adrianus Leonardus Welling en zijn broer Heinrich Schulte de getuigen. Toen hij trouwde stond Heinrich te boek als koopman in manufacturen. Het jonge paar heeft tot 1902 ingewoond bij de ouders van Heinrich in Amsterdam.

Ondertrouw Schulte x Welling
Ondertrouw Schulte x Welling
Geertje werd in Amersfoort geboren op 6 oktober 1862 om 07.00 uur. Haar vader deed dezelfde dag aangifte van haar geboorte op het Gemeentehuis van Amersfoort in het bijzijn van Hartog de Zacte en Johannes Wilhelmus Janssen. De ouders van Geertje waren Jacobus Welling (1824-1893) en Hendriena Steenbeek (1833-1899). Als jonge dame toog Geertje naar Amsterdam om daar als dienstbode te gaan werken. Zij woonde toen in de Kalverstraat op nummer 93.
In Amsterdam ontmoette Geertje Heinrich Schulte, die met zijn ouders na zijn geboorte vanuit Nordhorn in Duitsland (vlak over de grens bij Oldenzaal) naar Amsterdam was gekomen. Het gezin Schulte had zich gevestigd in de Warmoesstraat op nr. 110.
Heinrich kwam op 5 maart 1864 in Nordhorn ter wereld. De volgende dag werd hij in Nordhagen katholiek gedoopt. Zijn ouders waren Johan Hubert Schulte en Agnes Magdalena Franziska Antonia Lambers.
Heinrich en Geertje kregen zes kinderen, vier jongens en twee meisjes. De vijf oudste kinderen werden in Amsterdam geboren. Jongste dochter Maria Johanna Josephine kwam in ’s Gravenhage ter wereld. Heinrich, Geertje en hun gezin waren in 1902 vanuit Amsterdam verhuisd naar ’s Gravenhage. Tot 1925 woonden ze in de Haagse Spuistraat, daarna heel kort in de N. Parkstraat en tenslotte in de Schimmelstraat op nummer 72.

Koop winkel in de Spuistraat
Koop winkel in de Spuistraat
Om een winkel met confectiekleding te beginnen kocht Heinrich in 1902 vanuit Amsterdam een winkel met woonhuis in de Spuistraat van Cornelis Oskam uit Rijswijk. Hij moest voor de winkel en het huis fl. 32.000 betalen. De juridische overdracht van het pand vond plaats op 20 mei 1902 ten overstaan van notaris Gerrit Adriaan Pieter Bax, die daarvoor fl. 150,- in rekening bracht. Voor de financiering van de winkel en woonhuis had Heinrich bij de Haagse Crediet Vereniging, een instelling die op 10 maart 1941 opging in de Hollandsche Bankunie NV, een hypotheek genomen van fl. 35.000. De formaliteiten hiervoor handelde notaris Bax eveneens af. Dat kostte Heinrich fl. 1,20. Heinrich had een hypotheek genomen die fl. 3000 groter was dan de aankoopsom van zijn winkel en woonhuis. Hij zal dit geld ongetwijfeld gebruikt hebben om zijn winkel in te richten en voorraad aan te schaffen. Hij ging ook dameskleding verkopen. De hypotheek van fl. 35.000 werd in 1904 overgesloten bij de Rotterdamsche Hypotheekbank. Notaris Bax rekende hiervoor weer fl. 1,20.

Gezinskaart familie Schulte
Gezinskaart familie Schulte
De handel in confectiekleding beviel Heinrich en zijn zonen goed. Bij zijn huwelijk in 1919 had oudste zoon Hubert Heinrich Joseph (1891-1967) een winkel in dameskleding aan de Grote Noord in Hoorn. In 1927 adverteerde hij met:

Damesmode H. Schulte in Hoorn
Damesmode H. Schulte in Hoorn
Ook de beide volgende zonen stortten zich op de confectiekleding, naar ik aanneem werkten ze in de zaak van hun vader. De zonen Heinrich Johan (geb. 1892), Gerhard Joseph (geb. 1894) en Eduard Joseph Willy (1899-1935), die nooit in het huwelijk trad, werden, volgens de Haagse gezinskaart van de familie Schulte in de jaren 1918-1919 alle drie lid van de (vrijwillige) Landstorm, een leger van burgers met bewapening, dat werd opgericht ter ondersteuning van het reguliere leger. Bij het huwelijk van dochter Anna Maria Gertrude, dat in ’s Gravenhage voltrokken werd op 18 november 1925, schreef de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in het huwelijksregister, dat de 61-jarige Heinrich Joseph Anton Schulte zonder beroep was. Dat moet inhouden, dat Heinrich zijn winkel al eerder van de hand had gedaan, mogelijk aan zoon Gerhard Joseph, omdat diens oudere broer Heinrich Johan vermeld staat als vertegenwoordiger.
Heinrich lag goed binnen de familie Welling. Dat maak ik op uit het feit, dat hij als zwager vijf keer getuige was bij een huwelijk van broers en zussen van Geertje.

Akte van overlijden van heinrich Joseph Anton Schulte
Akte van overlijden van heinrich Joseph Anton Schulte
Geertruida Hendrika Welling stierf op 16 december 1929 om 9.30 uur in ’s Gravenhage, zij was toen 67 jaar oud. Haar overlijden is twee dagen later aangegeven. Heinrich Joseph Anton Schulte overleefde zijn vrouw bijna 20 jaar. Hij overleed in ’s Gravenhage op 28 december 1947. De aangifte van zijn overlijden vond de volgende dag plaats.


Tiel, 15 augustus 2020




Geen opmerkingen:

Een reactie posten