Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 25 augustus 2020

Genealogisch blog 473


Klein verhaaltje

Dit wordt maar een klein verhaaltje over Hermina Bosman en Johannes Franciscus van Doorn. Het wordt een klein verhaaltje, omdat ik over beiden weinig weet en ook nauwelijks wat heb kunnen vinden op Internet. Waarom ik dan toch over hen schrijf? Eenvoudig, ik vind, dat elke persoon die in mijn stambomen voorkomt aandacht verdient in mijn Genealogisch blog.
Hermina Bosman kwam in Amersfoort op 6 maart 1868 om 3.30 uur ter wereld. Haar ouders waren Frans Johan Paulus (Frans) Bosman (1837-1903) en Elisabeth Hendrikse (1840-1928). Toen haar vader later op de dag haar geboorte ging aangeven op het Gemeentehuis, nam hij Jan Westhof (geb. 1801) en Reijer Rouwendaal (geb. 1819) mee als getuigen. Hermina was een tweeling met haar broertje Wilhelmus. De kleine Wilhelmus was, helaas, geen lang laven beschoren. Al na 6 maanden overleed hij op 10 september 1868 in het ouderlijk huis Buiten de Slijkpoort in Wijk G van Amersfoort. Vader Frans deed samen met Jan Pieter Gerth aangifte van het overlijden van de kleine Wilhelmus.
Hermina en Wilhelmus waren het derde en vierde kind van Frans Bosman, die machinist was op de gasfabriek, en Elisabeth Hendrikse, die na Hermina en Wilhelmus nog zes kinderen baarde. Van de tien kinderen van Frans Bosman en Elisabeth Hendrikse gingen er zeven op jonge leeftijd hemelen. Zoon Frans Johannes van 1876 bereikte de leeftijd van 20 jaar. Oudste dochter Johanna bereikte de leeftijd van 82 jaar en Hermina kwam op 24 januari 1942 in Haarlem te overlijden.

Huwelijksakte Van Doorn x Bosman
Huwelijksakte Van Doorn x Bosman
Op 30 april 1890 gaf Hermina in Amersfoort haar ja-woord aan Joannes Franciscus (Joannes) van Doorn, nadat zij op 11 april 1890 ook in Amersfoort in ondertrouw waren gegaan. De getuigen bij het huwelijk van Joannes en Hermina waren Piet en Krijn van Doorn, Cornelis Grobbe en Jacob Hendriks.
Op 26 december 1865 werd Joannes Franciscus van Doorn in Amersfoort geboren. Hij was een zoon van Cornelis van Doorn en Margaretha van Pippen. Joannes verdiende in Amersfoort de kost als timmerman, grondwerker en conciërge.
Joannes en Hermina vestigden zich in de Hellestraat in Amersfoort. Daar kwamen hun negen kinderen ter wereld, van wie er, echter, drie hun eerste verjaardag niet haalden. Zoon Cornelis Johannes van 1893 werd van beroep boekhouder. Franciscus Joannes, die op 5 december 1898 werd geboren voorzag in zijn levensonderhoud als winkelier. Jacobus Johannes, die op 29 september 1902 ter wereld kwam, ging, in navolging van zijn vader, door het leven als kelner.
Registratie Hellestraat Amersfoort
Registratie Hellestraat Amersfoort
Per 31 oktober 1905 verhuisde het gezin Van Doorn naar Haarlem. Ze betrokken een woning in de Tulpenstraat op nummer 52. De reden van de verhuizing heb ik niet kunnen achterhalen. Joannes werkte in Haarlem als tapper in een café. Hij heeft niet lang in Haarlem kunnen wonen, want hij overleed op 5 november 1910. Hij werd slecht 44 jaar.

Akte van overlijden van Hermina Bosman
Akte van overlijden van Hermina Bosman
 
Hermina overleefde haar echtgenoot 32 jaar. Zij stierf op 24 januari 1942. Zij was toen 73 jaar. Haar overlijden is pas drie dagen later aangegeven. Na de dood van Joannes was Hermina in Haarlem blijven wonen.

Tiel, 25 augustus 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten