Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

vrijdag 10 juni 2016

Genealogisch blog 63



Imagine…

Van het bestuur van de Haeften Foundation werd het volgende persbericht ontvangen:



Haeftenmuseum in Kasteel Ophemert


Tijdens de laatste Haeften Meeting, die van 14 t/m 16 mei jl. plaatsvond aan de Bodensee in Zuid Duitsland, heeft het bestuur van de Haeften Foundation, bestaande uit Marcos von Haeften (Spanje), Onno van Haeften, Allard van Haeften, Raymond van Haeften (allen Nederland) en Rieke C. Harmsen (Duitsland), van de familieleden definitief het groene licht gekregen voor de realisatie van het Haeftenmuseum, dat gevestigd zal worden in Kasteel Ophemert, dat tot 1844 gedurende 300 jaar eigendom is geweest van leden van de familie Van Haeften. Na 1844 kwam het kasteel door vererving in het bezit van Nederlands-Schotse familie Mackay. Bovendien is Kasteel Ophemert het oudste, nog bestaande kasteel dat eigendom is geweest van de familie van Haeften en het kasteel ligt midden in het gebied van waaruit de familie van Haeften zich verspreid heeft naar Duitsland, België, Argentinië, Engeland en de USA.



Kasteel Ophemert
Kasteel Ophemert, (foto: Onno van Haeften)


Het idee voor het Haeftenmuseum is afkomstig van enkele personen, die zich zeer intensief bezig houden met de geschiedenis van het geslacht Van Haeften sedert 1265. De verschillende takken van de familie bezitten tal van belangrijke historische documenten, testamenten, schilderijen, foto’s, stambomen (zowel als wandkaart als in boekvorm) en gebruiksvoorwerpen van allerlei aard. De initiatiefnemers wilden die op één plaats bijeenbrengen om ze toegankelijk te maken niet alleen voor andere familieleden maar ook voor andere geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. Bovendien had Kasteel Ophemert sinds 2011 al een viertal portretten van stamvaders van de Duitse tak van de familie in bruikleen gekregen van de nestor van de Duitse tak, t.w. Dietrich von Haeften



2011, Kasteel Ophemert krijgt vier schilderijen in bruikleen

De Haeften Foundation heeft genoemde zaken van leden van de familie ofwel overgenomen ofwel in bruikleen gekregen. Het bestuur van de Haeften Foundation verwacht, dat jaarlijks ongeveer 10.000 mensen een bezoek aan het museum zullen brengen. Met een dergelijk aantal bezoekers is een rendabele exploitatie van het museum mogelijk.


Na jaren van zware onderhandelingen is het de Haeften Foundation gelukt Kasteel Ophemert van de Schotse familie Mackay, tegen een niet nader genoemd bedrag, in eigendom te verwerven. De aankoop van Kasteel Ophemert is mogelijk gemaakt door aanzienlijke donaties en legaten van familieleden. Om het Kasteel Ophemert in eigendom te verkrijgen moest de Haeften Foundation tevens de erfpacht afkopen van de familie Van Dedem, die het kasteel momenteel beheren. Met de familie van Dedem is de afspraak gemaakt, dat zij voorlopig op zullen treden als beheerders van het Haeftenmuseum en dus in het bij het kasteel behorende bouwhuis kunnen blijven wonen. De B&B, die de familie Van Dedem uitbaatte, zal worden beëindigd. Het kasteel zal ook niet meer beschikbaar zijn als trouwlocatie. In de kelder van het kasteel zal de familie Van Dedem een eenvoudige horecavoorziening exploiteren.


Voor de inrichting van het museum is de Haeften Foundation een samenwerkingsverband aangegaan met het Flipje en Streekmuseum in Tiel en met het Rijksmuseum in Amsterdam. Met verschillende archieven in binnen- en buitenland heeft de Haeften Foundation overleg gevoerd over het tijdelijk in bruikleen krijgen van waardevolle akten, testamenten en andere documenten. Gemeld kan worden, dat het Gelders Archief gedurende het eerste halfjaar na de opening, tot groot genoegen van het bestuur van de Haeften Foundation, aan het museum de akte in bruikleen zal afstaan waarmee Rudolf de Cocq in 1265 zijn bezittingen in Rhenoij en langs de Linge ruilde tegen goederen in Waardenburg, Neerijnen en Opijnen. Rudolf de Cocq wordt gezien als de stamvader van de familie van Haeften, maar ook van diverse ander families. Met verschillende organisaties, die actief zijn op het gebied van recreatie, heeft het bestuur van de Haeften Foundation succesvol overleg gevoerd om het museum op te nemen in de recreatieve (fiets- en auto-) routes in de Betuwe.


De officiële opening van het Haeftenmuseum zal plaats vinden op 1 september a.s. Een commissie uit het bestuur van de Haeften Foundation is volop bezig een programma voor de officiële opening te ontwikkelen. Binnenkort zal het bestuur daarover nadere mededelingen doen. Dan zal ook bekend worden gemaakt wie de officiële openingshandeling zal verrichten.



Tiel, 10-06-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten