Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 5 mei 2020

Genealogisch blog 448


Hermanus Welling (448)

Normaal gesproken zou ik geen verhaal schrijven over Hermanus Welling, de zoon van Antonie Welling en Helena Stils, over wie ik vertelde in Genealogisch blog 434 van 18 maart 2020. Ik zou niet over Hermanus schrijven, omdat er over hem niet veel meer valt te vertellen dan dat hij geboren werd in Amersfoort op 5 april 1859 om 01.00 uur, dat hij op 24 februari 1881 in Amersfoort trouwde met Christina Maria Schreuder en dat hij overleed in Utrecht op 1 december 1891.
Maar er is toch wel wat meer over Hermanus te verhalen. Toen zijn vader de geboorte van Hermanus ging aangeven, nam hij als getuigen zijn broers Hendrik (1818- 1891) en Arnoldus (1823-1901) mee.
Christina Maria Schreuder was een dochter van Cornelis Schreuder en Johanna Barbara Bleijenberg. Zij werd in Culemborg geboren op 22 maart 1860. De volgende dag deed haar vader daarvan aangifte.
Bij het huwelijk van Hermanus en Christina waren de genoemde oom Hendrik en zwager Arnoldus van Kesteren (1833-1887) en van haar kant Wilhelmus Schreuder en Arie Bleijenberg de getuigen.

Huwelijksakte Welling x Schreuder
Huwelijksakte Welling x Schreuder

In de periode tussen november 1881 en januari 1891 kregen Hermanus en Christina zes kinderen. Van hen werd jongste zoon Hermanus maar twee jaar oud en jongste dochter Maria Christina slechts zeven maanden oud. Over hun tweede zoon Cornelis Hermanus (Cees) handelde Genealogisch blog 139 van 9 januari 2017. Na het schrijven van dat blog ben ik over Cees nog te weten gekomen, dat hij zelf lid was van de NSB en niet degenen die in de oorlog zijn fiets stalen, maar kennelijk wel politieke tegenstanders van hem waren, zoals Cees veronderstelde.
Het vierde kind van Hermanus en Christina was dochter Johanna Barbara, die in Utrecht geboren werd op 7 juli 1887. Tot aan 1914, het jaar waarin zij op 5 augustus in Utrecht in het huwelijk trad met de schilder Johannes Tuin, woonde en werkte Johanna Barbara als dienstbode in Amsterdam en Bussum. Zeer kort na hun huwelijk emigreerden Johanna Barbara en Johannes naar Mineapolis in de Amerikaanse staat Minesota. Daar werd rond 1920 zoon James geboren. Met hun emigratie naar de USA waren John Tuin (zo werd hij in de USA genoemd) en Johanna Brabara Welling de eersten en de enigen in de familie Welling, die de oversteek naar de andere kant van de Atlantische Oceaan maakten. Hoe het hun daar verder vergaan is heb ik (nog) niet kunnen achterhalen.
Hermanus Welling overleed, zoals gezegd, in Utrecht op 1 december 1891, vrij kort nadat hij voor de zesde keer vader was geworden. Twee jaar na zijn overlijden hertrouwde de toen 33-jarige Christina in Utrecht op 12 april 1893 met Cornelis Jacobus Jozef (Cor) van Rijn. Toen hij trouwde met Christina was Cor 24 jaar. Hij kwam ter wereld in Zeist op 10 april 1869. Zijn ouders waren Hubertus van Rijn en Klara Hoogstraten.
Samen met haar tweede echtgenoot kreeg Christina nog vijf kinderen. Voor dit relaas is alleen het derde kind van belang. Dat was dochter Maria Cornelia van Rijn, die in Utrecht geboren werd op 15 juli 1896. Maria Cornelia trouwde in Abcoude-Proosdij met Martinus Adrianus Verdonk, die aldaar geboren was op 17 oktober 1899.
Een kind van Martinus Adrianus Verdonk en Maria Cornelia van Rijn was Adrianus Martinus Verdonk, die in het huwelijk trad met Johanna de Vos. Dit paar kreeg op 18 oktober 1955 in Utrecht een dochter, die zij Maria Cornelia Frederika noemden. Deze dochter kennen we als de politica Rita Verdonk.
 

Rita Verdonk
Rita Verdonk

Na haar studie sociologie vervulde Rita Verdonk verschillende functies op het Ministerie van Justitie. Bij de vormiong van het Kabinet Balkenende II werd ze minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie nadat ze een jaar eerder lid was geworden van de VVD. Als minister voerde Verdonk een streng beleid dat erop gericht was de Vreemdelingenwet 2000 zo veel mogelijk tot uitvoering te brengen.
Na tal van politieke strubbelingen over het asielbeleid moest Verdonk de portefeuille Vreemdelingenzaken afstaan aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Nadat Verdonk bij de kamerverkiezingen van 2006 geen lijsttrekker was geworden van de VVD, maar wel Mark Rutte, kwam het in 2007 tot een breuk tussen Verdonk en de VVD. Verdonk begon een nieuwe politieke beweging, die ze “Trots op Nederland” noemde. Bij de verkiezingen van 2009 haalde Trots op Nederland de kiesdrempel niet, hetgeen betekende dat Verdonk niet terugkeerde in de Tweede Kamer. Sterker nog: in 2010 zei ze de politiek definitief vaarwel.
De overgrootmoeder van Rita Verdonk van moederskant, Christina Maria Schreuder overleed in Utrecht op 4 november 1940.


Tiel, 5 mei 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten