Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 10 mei 2016

Genealogisch blog 61



Van Waardenburg naar Argentinië



Rudolf de Cocq (ca. 1215-1283) ruilde in 1265, met toestemming van zijn zonen, al zijn goederen met tussen Beesd en Leerdam en tussen Lek en Linge omvang van ca. 450 morgen met graaf Otto van Gelre en ontving in ruil daarvoor gronden te Hier (Waardenburg), Neerijnen, Opijnen en Meteren van de graaf te leen. Rudolf de Cocq verkocht aan de graaf van Gelre ook op 05-08-1265 het castrum (kasteel) bij Rhenoij met alle toebehoren. De ruil met Rudolf de Cocq was een meesterzet van de Gelderse graaf, aangezien hij daarmee een sterke westwaardse expansie wist te bewerkstelligen en de expansiedrift van de Hollanders kon te beteugelen.

Rudolf, die van de graaf in Waardenburg een kasteel mocht bouwen, wordt gezien als stamvader van tal van adellijke families uit het westelijk deel van de Betuwe, zo ook van de familie van Haeften.

Johan Jansz de Cocq van Weerdenburg, de achterkleinzoon van Rudolf de Cocq, trouwde rond 1300 met Geertruid van Haeften van Arkel en de Kijfhoek. Bij zijn huwelijk met Geertruid verkreeg Johan de heerlijkheid "Haaften" van zijn schoonvader, en werd zo rond 1300 de eerste "Heer van Haaften" uit het geslacht dat zich daarna (de Cock) van Haeften noemde. Johan en Geertruid waren woonachtig in Kasteel Goudenstein in Haaften.

Kasteel Goudenstein
Kasteel Goudenstein
Met hun vijf kinderen zorgden Johan en Geertruid voor een behoorlijke uitbreiding van de familie. Nieuwe domicilies kwamen in Hellouw, Herwijnen en Rhenoij. De leden van de familie die zich in Rhenoij vestigden kregen een aangepaste naam, t.w. Van Haeften van Rhenoij.


Vanuit Herwijnen verwierven Alard van Haeften (1440-1494) en zijn vrouw Aleijt van Weerdenburg in 1484 goederen in Gameren. Alard werd Heer van Gameren. Zijn zoon Dirk volgde hem op.

Toen een andere Alard (1514-1565) in 1546 met Cunegonde van Keppel van Verwolde in het huwelijk trad, kwam het inmiddels tot heerlijkheid verheven goed Verwolde in het geslacht van Haeften. Alard en Cunegonde gingen op Kasteel Verwolde wonen. Hun kleinzoon Gerard (1608-1658) trouwde met verre nicht Everke van Haeften. Deze Gerard wordt gezien als het begin van de Duitse tak van de familie. Als officier in  het Staatse leger beviel het hem goed in Opper Gelre, het huidige Limburg en het aangrenzende gebied in Duitsland rond de stad Geldern, waarheen ook een andere tak van de familie was verhuisd. De achterkleinzoon van genoemde Gerard, Gerhard Martin Wilhelm (1706-1767) kwam door zijn huwelijk met Luisa Müntz in het bezit van het Haus Erprath, dat gedurende vele jaren de bakermat was van de Duitse tak van de familie.

Een andere zoon van Alard en Cunegonde van Keppel van Verwolde, nl. Reinier (1548-1587) erfde van zijn jongoverleden broer Frederik Kasteel Ophemert, dat tot 1844 in de familie bleef. Tot de Ophemertse tak van de familie behoorden ook de heren van Wadenoijen. Slechts weinigen van de Ophemertse tak van de familie hebben ook daadwerkelijk in Ophemert gewoond. Toen Barthold van Haeften (1692-1772) in 1719 trouwde met Margriet van Lynden van Hemmen, werd Kasteel Blitterswjk in Wansum in Limburg het favoriete huis van deze tak van de familie.

Verspreiding van het geslacht van Haeften
Verspreiding van het geslacht van Haeften

Door zijn huwelijk met Margriet de Vos van Steenwijk kwam Otto van Haeften (1475-1537) in bezit van het Huis Putten en Puttenstein bij Elburg. Otto was een nazaat uit de belangrijke tak uit Tuil van de familie Van Haeften. Het nageslacht van Otto en Margriet vormde de Elburgse tak van de familie.

Toen Johan Jansz de Craen van Haeften – uit veiligheidoverwegingen noemde de familie zich een tijd lang ‘De Craen’ tijdens het begin van de Tachtigjarige Oorlog – zich vanuit Meteren in Utrecht vestigde kort na 1600, begon daarmee de tak van de familie die in het Utrechtse naam zou maken als regenten. Enkelen van hen trokken naar Ned.-Indië om fortuin te vergaren. Uit de Utrechtse tak van de familie ontstond rond 1800 de Amsterdamse familie Van Haeften en een enkeling trok naar Engeland. In de loop van 20ste eeuw verspreidde de familie zich over heel Nederland.

Reynold von Haeften

Reynold von Haeften

De Duitse tak van de familie verspreidde zich vanuit Rheinland Westfalen eerst in noordelijke richting naar Rostock om daarna over heel Duitsland uit te zwermen en na de Tweede Wereldoorlog zelfs naar Amerika. Friedrich Gustav Alexander von Haeften (1797-1882) zocht zijn heil in Kapellen, even ten Noorden van Antwerpen. Diens kleinzoon Reynold Marie Joseph Jules von Haeften (1866-1927) scheepte zich op 25 mei 1890 in Amsterdam in  en vertrok aan boord van SS Zaandam voor een reis naar Buenos Aires. Reynold emigreerde in 1913 definitief naar Argentinië, nadat hij vermoedelijk failliet was gegaan. Hij vertrok eerst alleen, later volgden zijn vrouw en hun jongste vier kinderen. De oudste twee, Geneviève en Frederic bleven in België achter evenals de overige leden van die tak van de familie. Een achterkleinzoon van Reynold kwam weer naar Europa en vestigde zich in Barcelona.



Tiel, 10-05-2016





Geen opmerkingen:

Een reactie posten