Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 11 juli 2018

Genealogisch blog 302


Zoveel verhuizingen

Ik ken niemand die zoveel keer verhuisd is als Kees Welling. Hij heeft, vanaf zijn geboorte in Leiden in 1905, achtereenvolgens gewoond in ’s Gravenhage, Amersfoort, Bussum, Haarlemmerliede, korte tijd in Amsterdam, Waarder, weer in Amersfoort, Amsterdam, Zuilen, Kamerik, een tijdje in Frankrijk, weer in Amersfoort, Harmelen, opnieuw in Amersfoort, Naarden, op twee verschillende adressen in Amsterdam en tenslotte in Mijdrecht, voor zover mij bekend. Je zou kunnen zeggen, dat Kees een onrustige ziel had, die nergens zijn plekje vond.
Cornelis (Kees) Welling werd op 17 mei 1905 geboren. Hij was de zoon van Cornelia Maria Jacoba Welling, die in die jaren in ’s Gravenhage woonde en werkte als dienstbode. Kees was een van de twee buitenechtelijke kinderen van zijn moeder, die later nog twee keer trouwde, maar verder geen kinderen meer op de wereld zette. Tot 1920 heeft Kees met zijn moeder in Amersfoort, waar zijn zus Miep geboren werd van wie ook de vader niet met zekerheid bekend is, en Bussum gewoond, nadat ze vertrokken waren uit ’s Gravenhage. Zus Miep had waarschijnlijk net zo’n onrustige ziel als Kees. Van haar zijn na 1929 vijftien woonadressen bekend, allemaal in Noord Holland. Miep trouwde in 1929 met Cornelis Jongejans, met wie ze zes kinderen kreeg. Na het overlijden van Cornelis in 1951, hertrouwde Miep met Gerrit Leenman. In de jaren ’50 van de vorige eeuw dreef Miep een wolwinkel in IJmuiden. Zij stierf in 1996 in Velsen. 

Miep Welling
Miep Welling

Tot 12 september 1927 stond Kees Welling geregistreerd als inwoner van Haarlemmerliede. Daarna zocht hij zijn geluk voor korte tijd in Amsterdam. Toen hij Amsterdam achter zich liet en zich achtereenvolgens in Waarder en Amersfoort vestigde, was hij in ieder geval nog vrijgezel. Hij verdiende in die jaren de kost als boerenarbeider en grondwerker. Via wederom Amsterdam, Zuilen en Kamerik kwam hij in Frankrijk terecht, waar hij woonde tot 5 december 1931. Hij kwam terug naar Amersfoort en leerde daar Wilhelmina Adriana van den Berg kennen met wie hij op 4 januari 1933 aldaar in het huwelijk trad.
Wilhelmina Adriana, die op 20 januari 1911 in Bussum ter wereld kwam, was een dochter van Hermanus van den Berg en Alida Johanna Valk. Ruim een jaar later diende het eerste kind zich aan bij Kees en Wilhelmina, dochter Cornelia Catharina (Corrie). Corrie vestigde zich later met haar man Cornelis Antonius (Cor) Raasing in de Achterhoek, waar ze ook opgegroeid was. Het paar kreeg vijf kinderen. Corrie overleed op 27 april 1913 in Groessen, ze was toen 79 jaar oud. Echtgenoot Cor, oprichter en erelid van de muziekvereniging St. Andries in Groessen, overleed korte tijd later op 17 juni 2013.
Het tweede kind van Kees Welling en Wilhelmina Adriana van den Berg was een zoon die in Amersfoort geboren werd. Na deze zoon volgde een tweeling, twee jongens die in Amersfoort werden geboren. Een jaar na de geboorte van de tweeling vond in de Kromme Elleboogkerk in Amersfoort de doop van het vijfde kind van Kees en Wilhelmina plaats. Van de volgende drie kinderen, die Wilhelmina baarde, kan van twee met zekerheid gezegd worden, dat niet Kees, maar een vriend van Wilhelmina de vader was.  Bij de andere is dat twijfelachtig. Toch kregen deze drie kinderen de achternaam Welling. Het jongste kind, zoon Wilhelmus van 1945, overleed al op eenjarige leeftijd. In de overlijdensakte van Wilhelmus staat vermeld, dat Kees zijn vader was, tuindersknecht  was en in Naarden woonde en dat moeder Wilhelmina in Amersfoort woonde. Uit privacyoverwegingen noem ik de namen van de genoemde kinderen niet; zij (kunnen) leven nog.
Uit het voorgaande blijkt al, dat het huwelijk van Kees en Wilhelmina niet best was. Kees kwam in het begin van de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis terecht vanwege de diefstal van een schaap, waarmee hij zijn kinderen te eten wilde geven. Binnen de familie heette het, dat Kees in een concentratiekamp terecht kwam, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Zo zwaar werd diefstal van een schaap ook toen niet bestraft. Maar het maakte natuurlijk wel indruk een concentratiekamp overleefd te hebben. Overigens bleek bij navraag bij het NIOD, dat in de archieven die betrekking hebben op de Duitse politie en justitie de naam van Cornelis Welling niet voorkomt.
In 1941 grepen de instanties in bij het gezin van Kees, toen Wilhelmina er met een vriend, van wie ze op dat moment hoogzwanger was en met wie ze later nog enkele kinderen kreeg, vandoor was gegaan en Kees nog gevangen zat. De kinderen werden uit huis geplaatst en ondergebracht bij pleeggezinnen, een aantal in de Achterhoek, de anderen in Brabant. Toen ze later op eigen benen stonden bleven de kinderen wonen in de regio’s waarin ze bij de pleeggezinnen opgroeiden.

Training van politiehonden
Training van politiehonden

De formele scheiding van Kees en Wilhelmina werd op 20 september 1945 in Amsterdam uit gesproken en later in Amersfoort geregistreerd. Toen Kees in 1953 in Mijdrecht ging wonen, hebben twee van de kinderen nog een tijdje bij hem gewoond. Kees was toen al hertrouwd met Berendina Johanna (Dina) de Groot met wie hij na zijn scheiding ging samenwonen. Dina is geboren op 5 februari 1920 in Naarden. In die jaren kwam Kees aan de kost als trainer van politiehonden, wat doet vermoeden, dat hij toen bij de politie werkte.
Hier eindigt het verhaal van Cornelis Welling en Wilhelmina Adriana van den Berg. Wat er verder van Kees terecht is gekomen is mij niet bekend. Net zo min weet ik iets over de verdere lotgevallen van Wilhelmina.

Tiel, 11 juli 2018
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten