Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 26 maart 2020

Genealogisch blog 437


 V.G.G.V.

In het vorige Genealogische blog vertelde ik, dat ik bij het opruimen van computerbestanden een bijzondere advertentie tegenkwam, waarin mevrouw Van Haeften in ’s Gravenhage een Meid-huishoudster vroeg. Tijdens dat opruimen van bestanden kwam ik nog een advertentie tegen, die mij opviel vanwege de eigenaardige tekst. Het betrof een advertentie uit Het Vaderland van 8 februari 1943, waarin de Haagse Mevr. Schmidt-van Haeften een flink MEISJE-ALLEEN vroeg.
Een “meisje-alleen” wat is dat voor iemand vroeg ik me met verbazing af. Heb je dan ook een “meisje-twee” of een “meisje-drie”? Of bedoelde mevrouw Schmidt-van Haeften een vrijgezelle dame zonder een kind, of zoiets? Uit de advertentie kon ik niet opmaken wat de bedoeling was. Bovendien zou dat “meisje-alleen” v.g.g.v. moeten zijn of hebben. Ik had nog nooit gehoord van v.g.g.v. Wat werd daarmee bedoeld?
Er zat voor mij niets anders op dan v.g.g.v. te googlen. Ik kwam terecht op de website “Gewoonanneke” bij het verhaal “V.G.G.V.”, waarin de schrijfster vertelde met ongeveer hetzelfde probleem te hebben geworsteld als ik. Wat betekende v.g.g.v.? De schrijfster had het antwoord gevonden: v.g.g.v. betekent zoveel als: van goede getuigen voorzien. Oh, als je bij mevrouw Schmidt-van Haeften wilde komen werken, dat moest je al tot volle tevredenheid bij andere mevrouwen gewerkt hebben. Andere mevrouwen moesten kunnen getuigen, dat jij een “flink meisje-alleen” was. Ik denk niet, dat het de bedoeling was dat andere mevrouwen bij mevrouw Schmidt-van Haeften persoonlijk langs kwamen om haar te vertellen, dat dame X een “flink meisje-alleen” was. Nee, met getuige werd simpelweg een getuigschrift bedoeld.

Het Vaderland 08-02-1943
Het Vaderland 08-02-1943

Het “meisje-alleen” moest zelfstandig kunnen koken en w., zal wel werken zijn. Haar loon zou hoog zijn en ze zou de hulp van een dagmeisje krijgen. Wat weer de vraag opriep: wat is een dagmeisje. Ik neem aan een hulpje dat elke dag kwam. Eerder in 1937 had mevrouw Schmidt-van Haeften een tweede kindermeisje gevraagd, die niet jonger mocht zijn dan 25 jaar. Het meisje moest goed kunnen strijken en naaien en ook beschikken over v.g.g.v. Eventuele kandidaten konden zich ’s avonds na 20.00 uur of per telefoon aanmelden.
 

Marie Caroline van Haeften
Marie Caroline van Haeften

Mevr. Schmidt-van Haeften was de schoonzus van mevrouw Van Haeften, over wie ik in het vorige Genealogische blog schreef en die, een jaar eerder, een Meid-huishoudster vroeg. Mevrouw Schmidt-van Haeften had als meisjesnaam jonkvrouwe Marie Caroline (Marie) van Haeften. Zij werd geboren in ’s Gravenhage op 5 juni 1905 als dochter van Johan Carel van Haeften (1871-1934) en Carolina Henriëtte Pauline Dunlop (1880-1961), over wie ik vertelde in Genealogisch blog 233.
Marie was een echte societydame. Ze hield van het leven dat zo gebruikelijk was in die tijd in adellijke kringen. Toen Marie nog maar 19 jaar oud was, trouwde ze al met de bankier en industrieel Bernard Marie Antoine (Bernard) Paulus van Pauwvliet, die op 16 oktober 1895 in Buitenzorg in Ned.-Indië was geboren als zoon van Josias Paulus van Pauwvliet en Cecile Arnoldine Carp.

Bernard Marie Antoine Paulus van Pauwvliet
Bernard Marie Antoine Paulus van Pauwvliet

Het huwelijk tussen Marie en Bernard vond plaats in ’s Gravenhage op 26 mei 1925. De getuigen waren oom Eugène Carp, George Mohr, broer Johan Paulus van Pauwvliet en oom Eduard van der Oudermeulen. Na de huwelijksplechtigheid werden het bruidspaar en de gasten getracteerd op een feestelijk diner.
 

Menukaart van het huwelijksdiner
Menukaart van het huwelijksdiner

Nadat Marie en Bernard elkaar het ja-woord hadden gegeven, ging het stel in Amsterdam wonen in de J.W. brouwersstraat op nummer 18. Op 31 maart 1926 schonk Marie in daar het leven aan dochter Henriëttre Cecile Paulus van Pauwvliet. Het huwelijk van Marie en Bernard hield niet lang stand. Klaarblijkelijk kon de Haagse Marie het in Amsterdam niet vinden. De scheiding werd uitgesproken bij arrest van de Arrondissements Rechtbank in Amsterdam op 10 juni 1929. Na de scheiding keerde Marie terug naar ’s Gravenhage, waar ze tijdelijk bij haar ouders introk.
Na de scheiding van Marie hertrouwde Bernard in Brussel op 5 juli 1934 met Alida Henriëtte Bosman tot Oudkarspel uit welk huwelijk nog twee zoons voortkwamen. Bernard overleed in Brussel op 29 oktober 1986.
Marie was, drie jaar eerder dan Bernard, al op 24 oktober 1931, in ’s Gravenhage hetrouwd met de officier der cavalerie (ritmeester bij de huzaren) Wilhelm Carl Martin Schmidt, die op 5 november 1888 in het Duitse Gütersloh was geboren. Zijn ouders waren Wilhelm Friedrich Heinrich Louis Schmidt en Sophie Paulina Gerardine Johanna Aalbertsberg. Wilhelm was eerder getrouwd met burgemeestersdochter Johanna Gerarda Christina Gerritsen.

Wilhelm Carl Martin Schmidt
Wilhelm Carl Martin Schmidt

Wilhelm hield zich, nadat hij voor de militaire dienst was afgekeurd, bezig met de handel in ijzerproducten. Als commissaris van N.V. Restaurant Royal in ’s Gravenhage heeft hij zich in 1934 bijzonder ingezet om met succes voor het restaurant weer een gezonde financiële basis te vinden. Marie en Wilhelm vestigden zich in ’s Gravenhage aan de Hoogenbroucklaan op nummer 15. Ik heb nergens kunnen vinden of Marie en Wilhelm kinderen hebben gehad. Maar ook het huwelijk van Marie en Wilhelm hield geen stand en in 1947 ging het paar uit elkaar. De scheiding werd officieel geregistreerd in ’s Gravenhage op 13 november 1947. Wilhelm overleed op 20 oktober 1970 in Pura in het kanton Tessin in Zwitserland. Hij was toen 81 jaar.
Het is opmerkelijk hoe kort na de scheiding van Wilhelm Marie Coraline van Haeften aan haar volgende huwelijk begon, want op 4 december 1948 trouwde zij voor de derde keer, nu met Floris Willem Telders, die eerder getrouwd was met Maria Fransen van der Putte.

Huwelijksadvertentie Telders x Van Haeften
Huwelijksadvertentie Telders x Van Haeften

Floris werd in ’s Gravenhage geboren op 13 oktober 1910 als zoon van Jean Marie Telders en Irma Christine Roelvink. Na zijn rechtenstudie vond Floris werk in het bankwezen. Hij klom op tot directeur van de Alg. Bank Nederland NV. in de hofstad. Floris en Marie woonden in de Bankastraat in ’s Gravenhage. Marie liet zich weer graag zien op bijeenkomsten van de Haagse society, zoals onderstaande foto uit de krant duidelijk maakt.

Haagse society
Haagse society

Na enige tijd verhuisden Marie en Floris naar de Stoephoutflat in Wassenaar. Weliswaar onverwacht, maar toch in alle rust is Marie daar op 18 juni 1982  overleden op 77-jarige leeftijd. De teraardebestelling van haar stoffelijke resten vond plaats op 22 juni 1982 op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in ’s Gravenhage. Haar echtgenoot, Floris Willem Telders stierf in Wassenaar negen jaar later op 21 mei 1991. Hij was toen 80 jaar oud.

Tiel, 26 maart 2020




Geen opmerkingen:

Een reactie posten