Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 9 januari 2019

Genealogisch blog 341


Vervolg

Dit verhaal is een vervolg op Genealogisch blog 184 van 18 april 2017. Ik  bracht toen naar voren hoe door het huwelijk van Duitse baron Friedrich Gustav Alexander (Friedrich) von Haeften (1797-1882) met de Johanna Maria Carolina (Johanna) Vermoelen (1797-1871) uit Antwerpen de Belgische tak van de familie Von Haeften is ontstaan. Het paar ging in BelgiĆ« wonen. Een kleinzoon van Friedrich en Johanna zou de stamvader worden van de Argentijnse tak van de familie.
Deze kleinzoon was baron Reynold Marie Joseph Jules (Reynold) von Haeften, die geboren is in Antwerpen op 1 april 1866. Reynold was de tweede zoon van baron August Franz Joseph von Haeften en Josephine Catharine Adrienne Reusens, die in 1864 met elkaar waren getrouwd in de havenstad aan de Schelde. Hun oudste zoon was Gaston Reynold Auguste Roch Joseph von Haeften, van hem weten we eigenlijk niet meer dan dat hij in Antwerpen op 7 januari 1865 is geboren en is overleden in 1923 in Brasschaat en bijgezet is in het graf van de familie van zijn moeder.
De derde zoon van August Franz Joseph von Haeften en Josephine Catharine Adrienne Reusens was Oscar Louis Laurent Marie Ghislain von Haeften, die op 25 februari 1867 werd geboren. Van hem weten we, dat hij officier was in het Belgische leger en overleden is in Antwerpen op 30 januari 1919.
We richten ons verder op Reynold von Haeften, de middelste zoon. Over zijn jeugd is weinig te vertellen bij gebrek aan gegevens. Aangenomen wordt, dat hij rechten heeft gestudeerd.. Wel weten we van hem zeker, dat hij Duits sprak en dat hij zich, anderhalf jaar voor zijn huwelijk, in Amsterdam op 25 mei 1890 inscheepte aan boord van de SS “Zaandam” met bestemming Buenos Aires. 

SS Zaandam
SS Zaandam

De "Zaandam" was het eerste door de NASM bij een Nederlandse werf bestelde schip. De "Zaandam" liep op 2 mei 1882 van stapel. Enkele maanden later, op 27 september, werd het nieuwe schip voor haar eerste reis ingezet op de dienst Amsterdam - New York. Op 15 juni 1897 werd de "Zaandam" verkocht aan de Austro Americana Steamship Company in Triƫst.
Na verloop van tijd is Reynold weer teruggekeerd in Antwerpen. Het is niet bekend of hij toen al verkering had of na terugkomst kreeg met baronnesse Beatrice Josephina Louisa (Beatrice) van Ypersele de Strihou. Beatrice werd geboren in Saint Josse ten Nolde in Belgiƫ op 14 juni 1869 als dochter van Raymond van Ypersele de Strihou en Josephine Vandersnickt. Beatrice was een telg uit een notabele familie uit Geraardsbergen en Gent, die tegen het einde van de 19e eeuw in de erfelijke Belgische adel werd opgenomen.
Vermoedelijk vlak voor hun huwelijk lieten Reynold en Beatrice de onderstaande foto’s van zich maken.
Beatrice Josephina Louisa van Ypersele de Strihou
Beatrice Josephina Louisa van Ypersele de Strihou

Reynold Marie Joseph Jules von Haeften
Reynold Marie Joseph Jules von Haeften


De moeder van Reynold, Josephine Catharine Adrienne Reusens die sinds 14 april 1891 weduwe was, kondigde op 14 november het voorgenomen huwelijk van haar zoon aan via de gebruikelijke kaart. Reynold was 25 jaar oud toen hij in Ixelle op 14 november 1891 in het huwelijk trad met Beatrice, die toen de leeftijd van 22 jaar had. Het huwelijk werd afgesloten op huwelijkse voorwaarden, die op 5 november 1891 werden vastgelegd bij notaris Emile Maria Franciscus Deckers in Antwerpen.

Huwelijksaankondiging Reynold von Haeften en Beatrice van Ypersele de Strihou
Huwelijksaankondiging Reynold von Haeften en Beatrice van Ypersele de Strihou

Het huwelijk tussen Reynold en Beatrice werd gezegend met zes kinderen, van wie de oudste, dochter GeneviĆØve, in 1892 en de jongste, dochter Antoinette in 1901 werd geboren. Alle kinderen kwamen in BelgiĆ« ter wereld.
In 1913 emigreerde Reynold zonder zijn gezin naar ArgentiniĆ«. Het was hem daar tijdens zijn bezoek in 1890 kennelijk zo goed bevallen, dat hij in Buenos Aires en omgeving een nieuw leven wilde opbouwen, nadat hij vermoedelijk failliet was gegaan door speculatie met het familiekapitaal op de jaarlijkse beurs van Brussel. Korte tijd later vervoegde Beatrice zich, met de vier jongste kinderen, bij hem. Oudste dochter GeneviĆØve en oudste zoon Frederic bleven in BelgiĆ« achter. GeneviĆØve had inmiddels meer of meer een eigen leven opgebouwd, zij stond op het punt in het huwelijk te treden met Robert du Trieu de Terdonck, die in 1889 was geboren en van beroep civiel ingenieur geologie was. Frederic studeerde rechten en meldde zich als vrijwilliger aan bij het Belgische leger na het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij is gesneuveld, toen, tijdens het Duitse bombardement van 23 augustus 1914, het  Fort van Marchovelette bij Boninne in de omgeving van Namen een voltreffer kreeg te verduren. Frederic is begraven op een militair ereveld in de buurt.
Reynold is in Buenos Aires leraar aan een school geweest en hij was lid van de Argentijns-Belgische Kamer van Koophandel. Verder geldt hij als de stamvader van de Argentijnse tak van de familie Von Haeften.
Toen ik de achterkleinzoon van Reynold, die zich eveneens intensief met de genealogie van het geslacht Van Haeften bezig houdt, vroeg mij iets te vertellen over zijn overgrootvader, verzuchtte hij:

“Reynold’s life is really a mistery for me.”

Reynold is overladen in Buenos Aires op 27 juli 1927, hij was toen 61 jaar oud. Beatrice overleefde haar echtgenoot 26 jaar. Zij stierf in San Andres bij Buenos Aires op 17 februari 1953.

Tiel, 9 januari 2019

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten