Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 2 februari 2019

Genealogisch blog 346


Drie zussen x drie broers en twee zussen x twee broers

In de Genealogische blogs 344 en 344 schreef ik over twee broers ui de familie Van Haeften, die in het huwelijk traden met twee zussen uit de familie Storm van ’s Gravensande. Ik wilde met die verhalen niet de indruk wekken, dat het alleen in de familie Van Haeften voorkwam, dat twee broers trouwden met twee dames uit hetzelfde gezin.
De trouwe lezer van mijn blog zal het ongetwijfeld niet ontgaan zijn, dat ik in de Genealogische blogs 84 en 139 al gewezen heb op vier de huwelijken tussen twee broers en twee zussen in de familie Welling. Het waren in de familie Welling, echter, niet twee zussen, die met twee broers trouwden, het waren er zelfs drie. Ik heb over de huwelijken in de genoemde blogs haast ter zijde wat opgemerkt. Om het geheugen van de trouwe lezer wat op te frissen volgt in dit blog een uitvoeriger relaas. Maar ik begin met de derde zus.
Alberta Berendina (Alberta) Welling was het achtste kind van Gijsbertus Antonius Welling en Alberta Berendina Rizaar, zij werd geboren in Rotterdam op 6 juli 1896. Over haar jeugd is niets te vermelden. Doordat haar moeder, na de dood van vader Gijsbertus in 1909, als wasvrouw ging werken bij de Rotterdamse familie Cardinaal kwam zij in contact met Bertus Adrianus Cardinaal, met wie ze, hoog zwanger, trouwde op 11 maart 1914 in Rotterdam. Bertus werd geboren op 10 december 1890 in 's Hertogenbosch. Een maand na het huwelijk van Alberta en Bertus werd hun eerste kindje geboren, helaas levenloos. In Rotterdam kwamen nog drie kinderen ter wereld. Na 1921 verkasten Alberta en Bertus met hun kinderen naar LImburg, waar Bertus als elektricien in de mijnen ging werken. In Hoensbroek, hun woonplaats, werd in 1930 dochter Marietje Francina geboren.
Bertus overleed 27 augustus 1954 in Treebeek en Alberta op 4 juli 1994 in de leeftijd van 97 jaar in Hoensbroek.
Claar en Cor Welling waren de twee jongste dochters van Gijsbertus Antonius Welling en Alberta Berendina Rizaar, over wie ik vertelde in Genealogisch blog 84. Claar of Clara werd op 14 november 1899 geboren en Cor of Catharina kwam op 24 november 1900 ter wereld. Door haar moeder kwamen ook de beide meisjes in contact met jongere broers van Bertus Cardinaal, nl.  Bastiaan en Ben en raakten op hen verliefd. Bastiaan werd op 1 juli 1898 in Rotterdam geboren en Ben (Bernardus Johannes) op 26 april 1901. De ouders van Bertus, Bastiaan en Ben waren Albertus Johannes Cardinaal en Emke Maria van Wamelen.

Gezinskaart Rotterdam
Gezinskaart Rotterdam

Claar en Bastiaan traden in Rotterdam op 2 juni 1920 in het huwelijk, nadat zij op 2 mei 1920 in ondertrouw waren gegaan. Toen Claar en Bastiaan trouwden, was Claar al in verwachting van hun eerste kind, zoon Albertus Johannes, die op 25 september werd geboren. Er volgden tot en met 1939 nog zeven kinderen, die allen in Rotterdam het eerste levenslicht zagen. Bastiaan was van beroep kachelsmid en plaatwerker. Het gezin heeft altijd in Rotterdam gewoond op de Kerkhofstraat. Bastiaan overleed op 1 januari 1971 en werd op 7 januari 1971 begraven. Na het overlijden van Bastiaan leefde Claar nog 12 jaar. Zij overleed op 24 juli 1983. Haar stoffelijke resten werden begraven in Rotterdam Overschie op 28 juli 1983.
Claars zus Cor trouwde op 25 november 1925 met Ben Cardinaal, die toen elektricien was. Ben was van mening dat hij beter voor zijn gezin kon zorgen in een andere baan en zocht zijn geluk in de kolenmijnen in Limburg. Ben en Cor verhuisden naar Hoensbroek, waar hun vier kinderen werden geboren.

Mijnwerker in actie
Mijnwerker in actie

Ben was pas 61 jaar oud, toen hij op 1 maart 1963 overleed. Vier dagen later werd hij begraven op het RK Kerkhof St. Jan Evangelist in Hoensbroek. Echtgenote Cor overleed op 88-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Brunsum op 9 april 1989, na een verblijf van enkele jaren in het Pius Zorgcentrum in Hoensbroek. Vier dagen na haar overlijden werd ze bijgezet in het graf bij haar man. Uit de tekst van het onderstaande bidprentje komt duidelijk naar voren wat voor persoon Cor was.

Bidprentje Cor Cardinaal-Welling
Bidprentje Cor Cardinaal-Welling


Tot zover het verhaal van de zussen Claar en Cor Welling uit Rotterdam. Dan nu het verhaal van de Amsterdamse zussen Mies en Rie Welling.
Hermina Maria Conelia Welling, Mies dus, kwam op 28 november 1910 in Utrecht ter wereld. Haar ouders waren Cornelis Hermanus (Cees) Welling en Theodora Johanna (Thea) Ruiter. Over vader Cees vertelde ik in Genealogisch blog 139.

Mies Welling
Mies Welling

Mies werkte als kantoorbediende, voordat ze op 2 augustus 1933 trouwde met de winkelier Theodorus Christianus (Theo) Sluitman. Theo was een zoon van Johannes Sluitman en Josephina Johanna Hofer. Theo en zijn tweelingbroer Johannes Gerhardus werden geboren op 10 januari 1905 ‘s avonds om 20.00 uur.


Gezinskaart Sluitman-Welling
Gezinskaart Sluitman-Welling
Volgens de hierboven geplaatste gezinskaart woonde het jonge gezin van Theo en Mies met dochter Josephina Theodora Sonja op de Nw. Zijdsvoorburgwal in Amsterdam. Mies en Theo kregen nog twee kinderen, van wie zoon Alfons (1941-2008) bekendheid verwierf als geluidtechnicus bij de televisie.
De laatste jaren van hun leven woonden Mies en Theo in Haarlem, waar Mies overleed op 18 oktober 1977, ze was toen 66 jaar oud. Theo stierf op 74-jarige leeftijd op 5 oktober 1979.
Rie Welling, met de doopnamen Maria Cornelia, was 6 jaar jonger dan haar zus Mies en werd geboren op 22 november 1916. Ook zij was kantoor bediende.

Rie Welling
Rie Welling

Rie trouwde op 8 september 1938 met de toen 30-jarige Antonius Bernardus (Anton) Sluitman, die op 24 oktober 1907 in Amsterdam was geboren. Het paar ging wonen in de Borssenburgstraat in de IJsselbuurt in Amsterdam. Later verhuisden ze naar het Borssenburgplein. Anton was schrijver der 1e klassen bij het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB).

Anton Sluitman
Anton Sluitman

Er wordt vermeld, dat Rie en Anton vijf kinderen hebben gekregen. Hun namen of andere bijzonderheden zijn mij, helaas, niet bekend. Mogelijk kan een lezer daarover uitsluitsel geven.
Anton was 73 jaar oud, toen hij op 18 augustus 1981 in Amersfoort kwam te overlijden. Rie blies in 2004 haar laatste adem uit.

Tiel, 2 februari 2019

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten