Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 20 juli 2019

Genealogisch blog 381


 20 juli 1944

Vandaag is het 75 jaar geleden, dat Von Stauffenberg c.s. de aanslag op Hitler pleegde. Een historisch moment in de Tweede Wereldoorlog, dat helaas niet het gewenste resultaat had. Hitler overleefde de aanslag met slechts lichte schade aan zijn gehoor, een verbrand rechterbeen en een verlamde linker arm. Vier andere aanwezigen bij het overleg in de kaartenkamer op de Wolfsschanze in het huidige Polen, vonden de dood, terwijl negen personen zwaar gewond raakten.
Door miscommunicatie tussen de aanslagplegers en hun kompanen in Polen en in Berlijn werd de voorziene staatsgreep uitgesteld totdat Von Stauffenberg en zijn adjudant Werner von Haeften terug waren in Berlijn. De coup, met de codenaam “Operatie Walküre”, mislukte volledig. Nog dezelfde avond werden Von Stauffenberg, Werner von Haeften en twee andere samenzweerders doodgeschoten, terwijl een van hen zichzelf om het leven had gebracht.
In de dagen en weken na de aanslag werden alle samenzweerders opgepakt. De belangrijksten onder hen werden, in opdracht van Hitler zelf, opgehangen aan pianosnaren. Hitler bleef aan de macht en richtte vanaf dat moment zijn terreur ook tegen het Duitse Volk, dat nog een vreselijk jaar voor de boeg had.
Vandaag zal de aanslag uitvoerig in Berlijn worden herdacht, maar ook in Zuid Duitsland bij het graf van de moeder van Werner von Haeften, Agnes von Brauchitsch, die door de aanslag niet alleen haar jongste zoon Werner verloor, maar ook haar oudste zoon Hans-Bernd. De familieleden en andere belangstellenden die daar samenkomen, zullen de beide mannen in stilte herdenken en zich vermoedelijk afvragen “wat…als?”
Van Werner von Haeften is bekend, dat hij tot het laatst toe eraan twijfelde of hij wel mee kon werken aan de aanslag op de Führer, aan wie hij als militair trouw had gezworen. Het was een groot moreel dilemma, voor de oplossing waarvan hij zelfs de hulp van theoloog Dieter Bonhoeffer inriep. De andere samenzweerders zullen voor hetzelfde dilemma gestaan hebben:

“Soll ich?.....darf ich?”

Uiteindelijk hebben ze allen voor zichzelf de knoop doorgehakt en waren ze vastbesloten Hitler te stoppen. Hun morele waarden wonnen het van de eed van trouw aan de Führer, van wie ze vroeger zo’n groot aanhanger waren. Het absolute kwaad moest worden gestopt. Ze wisten maar al te goed hoe het er in de kampen aan toeging.
Het is jammer, dat acteurs als Tom Cruise en vooral Carice van Houten bereid waren mee te spelen in de Amerikaanse film Valkyrie, waarin totaal geen aandacht werd besteed aan de motieven van de samenzweerders. Van Tom Cruise was zoiets eigenlijk wel te verwachten, die is alleen uit op eigen roem. Von Stauffenberg zou de leiding bij de aanslag op zich genomen hebben, omdat hij in Afrika zwaar gewond was geraakt en daardoor was gaan inzien, dat Hitler gestopt moest worden. Zo zitten er in de film meer zaken, die niet in overeenstemming zijn met de historische feiten. Maar ja, een Amerikaanse film, hè.
Ik ben er zeker van, dat de woorden die vandaag gesproken zullen worden bij de verschillende herdenkingen de mannen van 20 juli 1944 meer recht zullen doen dan de hele film Valkyrie.


Tiel, 20 juli 2019


Meer weten? Lees:
Paul Welling, Spotlight op Werner von Haeften. Soest : Boekscout 2012. 219 blz.  Index. ISBN 9789462061019. Prijs € 17,95. Te bestellen via boekscout.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten