Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 17 augustus 2019

Genealogisch blog 387


Gewoon

Niet alle verhalen in dit Genealogisch blog hoeven te gaan over mensen, wier leven bijzonder was, of over mensen die in de geschiedenis een rol van betekenis hebben gespeeld, of die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt. Af en toe is het heerlijk aandacht te besteden aan iemand, die weliswaar in een van je stambomen voorkomt, maar over wie eigenlijk niet veel is te vertellen, omdat de persoon in kwestie zo gewoon was.
Zo’n gewone man was Robert Friedrich Wilhelm (Robert) von Haeften. Hij ging naar school, werd soldaat, trouwde, verwekte een paar kinderen en overleed toen hij eigenlijk nog erg jong was. Robert was de zoon van Wilhelm Ludwig Werner von Haeften (1769-1836) en diens tweede vrouw Wilhelmine Friederike Johanna von von Kinsky und Tettau (1778-1853), een strenge vrouw, zo maak ik op uit het portret van haar in het familiebezit.

Wilhelmine Friederike Johanna von Kinsky und Tettau
Wilhelmine Friederike Johanna von Kinsky und Tettau

Robert had uit het eerste huwelijk van zijn vader met Jouise Wilhelmina Johanna von Kanitz (1782-1809) twee halfbroers, Karl, over wie ik vertelde in Genealogisch blog 152, en Reinhard.
Robert werd op10 december 1812 in Haus Erprath in Xanten geboren. Op Oudejaarsdag van dat jaar werd hij gedoopt in de Evangelisch-Lutherse Kerk van Xanten. Gezien de tijdsspanne tussen geboorte en doop veronderstel ik, dat zijn moeder de kleine jongen ten doop heeft gehouden. Zijn peetouders waren de Pruisische generaal der Infanterie Moritz von Schoeler (1771–1855), een collega en superieur van zijn vader, en diens echtgenote grafin Friederike Eleanore Sophie Helena zu Dohna-Lauck (1777-1855). Robert werd met zijn tweede en derde doopnaam duidelijk vernoemd naar zijn moeder.
 

Uittreksel uit het doopregister van Robert Friedrich Wilhelm von Haeften
Uittreksel uit het doopregister van Robert Friedrich Wilhelm von Haeften

Zijn eerste levenslessen kreeg Robert thuis op Haus Erprath van zijn ouders. Nadat hij in Kleve en Berlijn het gymnasium had gevolgd, trad hij op 4 augustus 1830 in dienst van het 16e Regiment Infanterie van het Pruisische leger, dat gelegerd was in Keulen. In de jaren tussen 1830 en 1856 klom hij op tot kapitein van het genoemde regiment. In 1832 werd hij 2e luitenant, in 1847 was hij 1ste luitenant en in 1852 kwam zijn bevordering af tot kapitein.
Dat Robert een militaire loopbaan begon paste helemaal in de traditie van de familie Von Haeften, waar de regel gold, dat de oudste zoon Haus Erprath erfde en andere zonen het leger ingingen. Bij zijn toetreden tot het 16e Regiment Infanterie verhuisde Robert van Xanten naar Keulen. Volgens een hypotheekbrief uit 1856 had hij toen ook een huis in Minden in het noordoosten van Rheinland-Westfalen. Zijn moeder was in Minden opgegroeid. Robert zal mogelijk met zijn gezin enige tijd in Minden hebben gewoond, voordat hij weer terugging naar Keulen. Het is net zo goed mogelijk, dat hij alleen maar eigenaar van het huis in Minden was, de beschikbare bronnen geven daarover geen uitsluitsel.
Toen zijn militaire carrière een behoorlijk eind op streek was, trouwde Robert met de 28-jarige Clementine Caroline Hubertine Therese (Clementine) von Büllingen. De inzegening van hun huwelijk vond plaats  in de katholieke St. Remigiuskerk in Köningswinter op 10 december 1839, want Clementine was van huis uit katholiek. Zij was in Rath bei Vorst geboren op 16 juli 1811. Op dezelfde dag werd zij in de St. Gotthard Kerk in Vorst gedoopt.
Clementine was een dochter van de Beierse generaal Carl Friedrich von Büllingen von Rath en baronesse Carolina von der Rhoer von Ossenberg. Kortom Clementine was een huwelijkspartner van goede komaf.

Uittreksel Huwelijksregister St. Remigius Kerk Köningswinter
Uittreksel Huwelijksregister St. Remigius Kerk Köningswinter

Bij Clementine verwekte Robert vier kinderen. De oudste zoon Reinhard Max Wilhelm werd op 16 november 1840 in Keulen geboren. Vijf dagen later werd hij in de St. Aposteln Kerk gedoop. Reinhard koos net als zijn vader voor een militaire loopbaan. Bij zijn pensionering in 1890 had hij de rang van luitenant-kolonel bij de Huizaren. Reinhard was al ruim 50 jaar toen hij op 25 oktober 1891 in Löwenhagen in het huwelijk trad met de uit Hanover afkomstige Julie Strauss. Het huwelijk mocht niet lang duren, want Reinhard overleed op 14 december 1891 om 11.30 uur in Löwenhagen. Drie dagen later vond aldaar de ter aardebestelling plaats.
Het tweede kind van Robert en Clementine was dochter Marie van 29 september 1844. Marie overleed toen ze nog maar 25 jaar oud was in Haus Grotelaer in Geldern.
 

Haus Grotelaer
Haus Grotelaer

Na Marie kregen Robert en Clementine nog twee dochters. Antonia werd in Keulen geboren op 2 oktober 1846. Zij overleed kinderloos op 8 oktober 1915 in Trier. De jongste dochter van Robert en Clementine was Adelheid, die op 26 januari 1850 in Keulen ter wereld kwam. Toen Adelheid 25 jaar oud was trouwde ze in Haus Grotelaer in Geldern met Julius Vraden. Het echtpaar ging in Friedberg wonen, waar ze allebei stierven. Adelheid in 1899 en Julius in 1901. Ze lieten, voor zover bekend, geen kinderen na.
Robert von Haeften was nog betrekkelijk jong, toen hij op 24 juli 1856 overleed in Keulen. Zijn stoffelijk overschot werd per schip van Keulen naar Xanten getransporteerd. Daar werd hij bijgezet in het familiegraf op 28 juli 1856.

Uittreksel Overlijdensregister Xanten
Uittreksel Overlijdensregister Xanten

Nu haar huwelijk, dat 16 jaar duurde, ten einde was, verkoos Clementine een teruggetrokken leven. De laatste tijd van haar leven heeft ze doorgebracht in het klooster van de Franciscanessen in Linz am Rhein, waar ze op 7 oktober 1889 op 78-jarige leeftijd gestorven is. Een aantekening op de familiestamboom van Eugen von Haeften, die bewaard wordt in het Berliner Archiv, wil ons doen geloven, dat Clementine in het klooster verbleef, omdat ze op het einde van haar leven geestesziek was. Vermoedelijk leed ze aan de Ziekte van Altzheimer. Clementine werd begraven in Linz am Rhein op 10 oktober 1889.

Tiel, 17 augustus 2019.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten