Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 13 juli 2020

Genealogisch blog 464


Adjudant

In sommige takken van de familie Van Haeften gaat men er prat op zich te bewegen in de hoogste kringen van de Nederlandse samenleving. Dat men zelfs contacten heeft met het Koninklijk Huis. De vroeger adellijke leden van het geslacht Van Haeften behoorden niet tot de allerhoogste adel, maar bewogen zich vlak daaronder. De eerste contacten met de Oranjes zijn ontstaan in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Rond 1500 al was Catharina van Haeften in het huwelijk getreden met Paulus von Nassau. Of er van een echte familierelatie sprake was deed of doet niet zoveel ter zake, maar het was en is wel interessant te kunnen vermelden van enige relatie met de Oranjes.
Het waren niet alleen de Nederlandse leden van de familie Van Haeften, die prat konden gaan op zo’n relatie, ook in de Belgische tak van de familie was er sprake van een bepaalde verhouding met de Oranjes, al was er toen sprake van een werkrelatie en een amoureuze verhouding. Ik zal uitleggen hoe het zat.
Christiana Jeanette Frederika Emma (roepnaam Emma) von Haeften werd op 23 maart 1800 in Goch in Rijnland-Westfalen geboren. Zij was het vierde kind van Reinhard Samuel Christian von Haeften (1772-1803) en Christiane Sabine Elise von Cramon (geb. 1768). Emma had een oudere broer en twee oudere zussen. Na haar kwamen nog een zoon en een dochter voor Reinhard Samuel Christian von Haeften en Christiane Sabine Elise von Cramon ter wereld. Vader Reinhard was luitenant in het Pruisische leger.
Het was in Europa in 1800, toen Emma werd geboren, tamelijk onrustig. Napoleon Bonaparte (1769-1821) was als generaal in Frankrijk zijn opmars naar de hoogste macht begonnen, totdat hij zich in 1804 liet uitroepen tot keizer van Frankrijk.

Napoleon

Napoleon


Al op jonge leeftijd moet Emma in contact zijn gekomen met de militair Jan Daniël Barre, want ze was pas 18 jaar, toen ze met hem trouwde. Jan Daniël Barre was de oudste zoon van vader Jan Daniël Barre (1768-1843) en Anna Judith Westenberg (1768-1832). Vader Jan Daniël klom in het Nederlandse leger op tot kapitein. Het gezin van vader Jan Daniël en moeder Anna Judith heeft vermoedelijk – op een korte onderbreking na in Harderwijk waar Anna Judith overleed – altijd in Maastricht gewoond. Jan Daniël had twee jongere broers en twee jongere zussen. Van zijn broer Lambertus Josias Barre (1791-1876) is bekend, dat hij ook een militaire carrière heeft gehad. Hij heeft het geschopt tot luitenant-kolonel.
Emma von Haeften trad in Maastricht in het huwelijk met Jan Daniël Barre op 22 juni 1818. Jan Daniël kreeg in 1808 de aanstelling van adjudant van Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau, een functie die voor hem was uitgevoerd door Barthold de Cocq van Haeften (1755-1808). Barthold was sedert 1795 als luitenant-kolonel verbonden aan het Escadron Gardes du Corps van Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau. Barthold de Cocq van Haeften was in de 16e graad verwant aan Emma von Haeften, een hele, hele verre neef dus. Genoemde Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau. was de latere Koning Willem I der Nederlanden, die in november 1813 in Scheveningen uit zijn ballingschap terugkeerde. Op 16 maart 1815 nam Willem I zelf, als soeverein vorst, de titel Koning der Nederlanden aan.


Koning Willem I

Omdat Willem I om het jaar vanuit ’s Gravenhage en Brussel regeerde (Nederland en België waren nog een staat tot 1831), woonde hij meestal in Brussel, waar ook Jan Daniël Barre, als adjudant van de koning, met zijn gezin moest wonen. Na de Belgische afsplitsing regeerde Willem I uitsluitend nog vanuit ’s Gravenhage. Het was dus logisch, dat zijn adjudant met zijn gezin ook daarheen verhuisde.
Het huwelijk van Emma von Haeften en Jan Daniël Barre werd gezegend met vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Zoon Josias Daniël Alphonsus (roepnaam Josias) van 19 augustus 1825 ging net als zijn grootvader en vader in het leger. Hij bereikte de rang van kolonel en werd adjudant van Prins Fredrik. Prins Fredrik (1797-1881) was de tweede zoon van koning Willem I en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen. Prins Fredrik was de jongere broer van de latere koning Willem II. Josias overleed in ’s Gravenhage op 5 januari 1906.

Prins Fredrik

Prins Fredrik

Een van de dochters van Jan Daniël en Emma was Julie Marie Barre, die in Antwerpen op 23 juni 1822 werd geboren. Zij trouwde in 1851 in ’s Gravenhage met de graaf Leopold van Limburg Stirum (1818-1900), die uit een eerder huwelijk met Adolphe Wilhelmina van der Wijck (1819-1849) drie kinderen had. Leopold en Julie Marie kregen ook nog een kind, dochter Anna Mathilde van 1854. Leopold graaf van Limburg Stirum was de kleinzoon van de bekende Leopold van Limburg Stirum, die in 1813 behoorde tot het zgn. Driemanschap, dat het land tot de komst van Willem I heeft bestuurd.
Boze tongen beweren, dat Julie Marie Barre rond 1853 een buitenechtelijke relatie heeft gehad met koning Willem III (1817-1890), van wie bekend was, dat hij ten tijde van zijn slechte huwelijk met zijn nicht Sophie van Wurtemberg (1818-1877) verschillende buitenechtelijke affaires had.
Van de overige twee kinderen van Jan Daniël Barre en Emma von Haeften weet ik alleen, dat zoon Jean Robert Gustave in 1834 overleed in ’s Hertogenbosch en dat dochter Mathilde Henriëtte Anna een jaar later stierf, eveneens in ’s Hertogenbosch. Dat leidt tot de aanname, dat Jan Daniël en Emma ook enige tijd in ’s Hertogenbosch hebben gewoond.


Overlijdensakte Emma von Haeften

Overlijdensakte Emma von Haeften

Christiana Jeanette Frederika Emma von Haeften overleed in ’s Gravenhage op 20 juni 1875, ’s middags om 14.00 uur. Degenen die haar overlijden kwamen aangeven, t.w. Johan Carl Wilhelm Heck en Johannes Hermans, konden niet vertellen wie de ouders van Emma waren geweest. Ze wisten alleen dat die al overleden waren.

Overlijdensakte van Jan Daniël Barre

Overlijdensakte van Jan Daniël Barre

Jan Daniël Barre overleefde zijn echtgenote negen jaar. De gepensioneerde Generaal-Majoor blies ook in ’s Gravenhage zijn laatste adem uit op Tweede Kerstdag 1866. Hij overleed, volgens de overlijdensakte, om 19.00 uur. Johannes Christiaan Hartog en Willem Strockel deden aangifte van zijn overlijden op 27 december 1866.

Tiel, 13 juli 2020




Geen opmerkingen:

Een reactie posten