Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 29 januari 2018

Genealogisch blog 258



Holocaust Memorial Day

Afgelopen zondag, 28 januari, was het Holocaust Memorial Day. Deze dag is door de Verenigde Natie in 2005 uitgeroepen ter herdenking van de bevrijding van Concentratiekamp Auschwitz door het Rode Leger. Op Holocaust Memorial Day worden de 6 miljoen mensen herdacht die in de concentratiekampen van Hitler-Duitsland zijn omgekomen. In Nederland trekt vooral de jaarlijkse herdenking bij het Auschwitzmonument in Amsterdam veel aandacht. Maar ook op andere plaatsen in het land staat men stil bij deze genocide.
Kamp Amersfoort, oorspronkelijk het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, was tijdens de Tweede Wereldoorlog het derde concentratiekamp op Nederlandse bodem, naast Westerbork en Vucht. Meer dan 35.000 landgenoten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog  onder de verschrikkelijkste omstandigheden gevangen gezeten in “Amersfoort”. Ruim 200 gevangenen bezweken aan de ontberingen. Een vergelijkbaar aantal gevangenen werd gefusilleerd in de bossen rond het kamp.
Kamp Amersfoort besteedde dit jaar uiteraard ook aandacht aan de Holocaust Memorial Day. Kamp Amersfoort had mij gevraagd een lezing te houden over de helse toeren, die mijn Joodse oudoom Eduard Welling (1908-1985) moest uithalen om uit handen van de Duitsers te blijven. Hij wist hen op papier ervan te overtuigen, dat hij geen volbloed Jood was. Hij slaagde daarin door veel “onzichtbaar verzet” van gemeentelijke ambtenaren, gerechtsdienaren en geestelijken van verschillende kerken. Hoe het Eduard lukte uit de handen van de Duitsers te blijven vertelde ik uitvoerig al in Genealogisch blog 125 van 1 december 2016.
Kamp Amersfoort kondigde mijn lezing vooraf aan op de eigen website en in de eigen nieuwsbrief. Ook de lokale en regionale pers besteedde ruim aandacht aan mijn lezing.

Aankondiging van mijn lezing in De Gelderlander, d.d. 15-01-2018

Aankondiging van mijn lezing in De Gelderlander, d.d. 15-01-2018


Radio M van RTV Utrecht vroeg mij en Remco Reiding, medewerker Externe Media van Kamp Amersfoort, naar de studio in Utrecht te komen voor een gesprek in het programma “Aan Tafel” op vrijdag 26 januari over Holocaust Memorial Day in het algemeen en mijn lezing in het bijzonder. In grote lijnen heb ik tijdens dat gesprek het verhaal van Eduard Welling uit de doeken gedaan. Hieronder is een klein deel van het gesprek te zien.






Om goed te kunnen verstaan wat er gezegd wordt ,moet je de volumeknop flink opendraaien.
Wie het complete gesprek van ca. 20 minuten wil horen verwijs ik naar het programma “Aan Tafel” van vrijdag 26 januari 2018 op Uitzending Gemist  van Radio M. Ik merk daarbij wel op, dat het gesprek pas na 9.15 minuten begint en eindigt op 23.07 minuten.

Hadden zich op vrijdag nog slechts zestien personen aangemeld voor de lezing, op zondagmorgen kwamen er tegen de vijftig belangstellenden naar Kamp Amersfoort om naar mijn lezing te luisteren. Wat een opkomst! Zowel tijdens mijn lezing als na afloop daarvan genoot ik van de interactie met de mensen in de zaal.

Mijn lezing in Kamp Amersfoort tijdens Holocaust Memorial Day

Mijn lezing in Kamp Amersfoort tijdens Holocaust Memorial Day
Met een goed gevoel over mijn actieve bijdrage aan Holocaust Memorial Day keerde ik huiswaarts. Met mijn lezing had en heb ik voor ogen de herinnering levend te houden aan wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen is gebeurd. Dat mag nooit vergeten worden.

Tiel, 30 januari 2018
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten