Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 31 maart 2018

Genealogisch blog 273


Poesiealbum

Ja, ja, ik weet echt wel, dat de officiĆ«le schrijfwijze poĆ«ziealbum is. Maar vroeger, toen ik een jaar of tien was, hadden meisjes poesiealbums. Mijn zusje ook. Opa’s, oma’s, ooms en tantes mochten in het poesiealbum van een meisje een versje schrijven. Ze kregen het kostbare kleinood dan enkele dagen mee. Meestal zochten de schrijvers zelf plaatjes bij hun rijmpjes, maar een verstandig meisje had achterin haar poesiealbum altijd wat plaatsjes zitten, die de gelukkige schrijver kon gebruiken, wanneer die zelf geen plaatjes had. Heel soms kreeg ik van een meisje uit de straat of een vriendinnetje van mijn zusje de vraag of ik wat in haar poesiealbum wilde schrijven. Poesiealbums waren een typisch meisjesding. Een meisje was uiterst waakzaam over haar poesiealbum, het was de grootste rijkdom die ze had. Vaak lieten de meisjes op straat aan vriendinnetjes haar nieuwste aanwinsten lezen. De een nog mooier dan de ander. Steevast eindigde een rijmpje in een poesiealbum met de verklaring hoe na de eigenaresse van het album de schrijver/schrijfster wel niet aan het hart lag. Ze zouden elkaar altijd trouw blijven.

Louise Walvis
Louise Walvis
Ik moest aan de poesiealbums van de meisjes uit de straat denken, toen ik op de site joodsamsterdam.nl  het verhaal las over het poĆ«ziealbum van Loesje Walvis.
Het gezin van IsaƤc Walvis (Amsterdam, 16 mei 1896 – Sobibor, 21 mei 1943) en Saartje van West (Amsterdam, 2 juli 1899 – Sobibor, 21 mei 1943) woonde in de Krugerstraat 38-1 in de Amsterdamse Transvaalbuurt. De Transvaalbuurt  en de omliggende straten, zoals de Vrolijkstraat, gingen door als de tweede Jodenwijk van Amsterdam. Toen er nog geen synagoge was gebouw aan de Linnaeusstraat  (1928) hield  de Joodse gemeenschap de gebedsdiensten in een huissynagoge. In 1909 was er sprake van een huissynagoge in de Krugerstraat op nummer 20. Deze huissynagoge is tot 1928 op verschillende plekken in de buurt geweest.
IsaƤc en Saartje kregen zes kinderen, allemaal meisjes, van wie alleen de oudste twee de oorlog overleefden. Op 9 maart 1933 werd jongste dochter Louise geboren. Ze kreeg als roepnaam Loesje.

Marktvergunning IsaƤc Walvis
Marktvergunning IsaƤc Walvis

Vader IsaƤc was, volgens zijn vergunning uit 1931 toen het gezin nog in de Blasiusstraat woonde, marktkoopman en stond met “ongeregeld” van maandag tot en met vrijdag op het Waterlooplein. Hij bleef dat niet lang, want in oktober 1931 bedankte hij ervoor, maar hij bleef wel een venter die door de stad trok.
Toen het gezin Walvis in de Krugerstraat woonde, werd jongste dochter Loesje vriendinnetje met het meisje, dat op 3 hoog boven de familie Walvis woonde en net zo oud was als zijzelf. Het meisje heette Ewalda, maar werd Wallie genoemd. Loesje en Wallie raakten innig bevriend, en dus schreven ze versjes in elkaars poesiealbums. Loesje schreef ook een versje in het poesiealbum van Miep, het zusje van Wallie. Het poesiealbum van Miep is bewaard gebleven, dus gelukkig ook de sporen die Loesje daarin heeft achtergelaten.

Versje van Loesje in poƫziealbum van Miep
Versje van Loesje in poƫziealbum van Miep

Van Loesje en Wallie is vlak voor of net tijdens de oorlog een foto gemaakt. Op de achterzijde van de foto heeft Loesje geschreven, dat zij en haar vriendinnetje Wallie op de foto staan. Verder schreef ze:

“Voor oom Frans, tante Treesje, Mia, Alfonds, Thea en Hettie. De groeten van allemaal en ook van Wallie en haar vriendin Loesje.” 
 
 Loesje (l) en Wallie (r)

Samen met haar vader en moeder en haar zus Clara werd Loesje vergast in Sobibor op 31 mei 1943. Naar verluidt had vader IsaƤc aan deportatie kunnen ontkomen. Een Amsterdamse agent heeft met een vervalst arrestatiebevel IsaƤc uit de Hollandsche Schouwburg willen redden. IsaƤc, echter, wilde bij zijn gezin blijven en ging niet met de agent mee met alle gevolgen van dien.

Tiel, 31 maart 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten