Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 4 april 2019

Genealogisch blog 358



Geef gevangenen een gezicht (358)

Van de week viel Nr. 49 van april 2019 van het blad “In Beeld”, een uitgave van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de deurmat. Direct al bij het zien van de omslag wist ik wat het belangrijkste artikel is in het blad: Geef gevangenen een gezicht. In haar intro laat directeur Willemien Meershoek weten, dat de campagne “Geef gevangenen een gezicht” op 1 april jl. van start is gegaan. Het is de bedoeling in het nieuw te bouwen museum op het terrein van het voormalige concentratiekamp Amersfoort een fotowand te realiseren met de portretten van zoveel mogelijk gevangenen die in Kamp Amersfoort hebben gezeten. Ze gaat verder”
“We vragen aan nabestaanden in het hele land om een foto in te sturen van hun familielid dat in het kamp heeft gezeten. Wij hebben daar en speciale website voor gemaakt: www.geefgevangeneneengezicht.nl Een prachtig project om Kamp Amersfoort nog beter op de kaart te zetten”.
Cover In Beeld, april 2019

Cover In Beeld, april 2019

Verderop in het blad laat projectleider Jeroen Hendriks weten, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen in Kamp Amersfoort door de bezetter zijn ontmenselijkt. Deze mensen moeten weer een naam en een gezicht krijgen. Ze waren allemaal uniek, hoe verschillend ze ook waren. Ze waren geen willekeurig nummer in de kampadministratie. Ze waren mensen van vlees en bloed, man, vrouw, arm, rijk, ze kwamen uit alle lagen van de bevolking. Al deze mensen verdienen in het nieuwe museum, dat in 2020 klaar moet zijn, een monument in de vorm van een grote fotowand om te laten zien wie zij waren en met hoeveel zij waren.
Om die wand te kunnen realiseren roept Kamp Amersfoort de hulp in van het grote publiek en andere instellingen en verzamelaars om materiaal in te sturen. Foto’s of ander beeldmateriaal van een oud-gevangene kunnen geüpload worden via de genoemde website.
Ik hoefde na het lezen van het blad er geen seconde over na te denken om ook een bescheiden bijdrage aan het project te leveren. Ik heb dan ook meteen de foto van Mattheus Leonardus Maria (roepnaam Thijs) Welling geüpload, die onderdeel uitmaakt van mijn genealogische collectie. Ik heb over Thijs geschreven in Genealogisch blog 156 van 20 februari 2017.

Mattheus Leonardus Maria Welling 1913-1965
Mattheus Leonardus Maria Welling 1913-1965

Priester Thijs Welling werd eind september 1942 voor zes maanden gevangen gezet in Amersfoort. Vermoedelijk had hij vanaf de kansel dingen gezegd, die de Duitsers niet aanstonden. Hij kreeg kampnummer 471 en kwam terecht in barak 5. Een paar dagen na zijn aankomst in het kamp belandde hij in de ziekenbarak met keelklachten. Hij werd daarvoor van andere zieken geïsoleerd. Voor zover bekend, werd Thijs na een half jaar uit het kamp ontslagen en kon hij zijn werkzaamheden als priester weer oppakken.
Ik hoop, dat de lezers van dit blog, die ook familieleden hebben, die in Kamp Amersfoort gevangen hebben gezeten mijn voorbeeld massaal zullen volgen. Wij, familieleden, zijn het aan de toenmalige gevangenen verplicht ze een gezicht te geven, voordat het te laat is, opdat wat zijn hebben moeten doorstaan nooit, maar dan ook nooit vergeten wordt.
Ik herhaal het nog maar een keer: foto’s of ander beeldmateriaal van gevangenen kunnen ingestuurd worden via www.geefgevangeneneengezicht.nl

Tiel, 4 april 2019
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten