Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

vrijdag 26 april 2019

Genealogisch blog 363


Van magazijnbediende tot hoofdonderwijzer

Sommige mensen zijn van die volhouders, die het presteren om naast een volledige dagtaak ook nog meerdere studies tot een goed einde te brengen. Daarmee verschaffen die mensen zich de mogelijkheid van een welvarender leven.
Natuurlijk zijn er onder hen personen, die in hun jeugd het niet zo op hadden met leren, die liever meteen gingen werken. Voor hen zijn de mogelijkheden van het op latere leeftijd doorleren een uitstekende tweede kans. Om naast het werk door te leren zijn een flinke mate van doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen een vereiste. Bovendien stelt op latere leeftijd doorleren de nodige eisen aan het gezin van de tweede-kans-student. Ik heb dat zelf meegemaakt, maar het ook gezien bij mijn schoonvader.
Zo’n doorzetter moet Jacob Johannes Arnoldus (Jacob) Welling zijn geweest. Jacob was de tweede zoon van Lambertus Welling (1845-1929) en Wilhelmina Gouw (1850-1925). Hij werd geboren in Amersfoort op 2 maart 1875, ’s morgens om 8.00 uur. Nog dezelfde dag deed zijn vader aangifte van zijn geboorte in aanwezigheid van zijn beide grootvaders, Hendrik Welling (1807-1880) en Jacob Gouw (geb. 1818).

Geboorteakte van Jacob Johannes Arnoldus Welling
Geboorteakte van Jacob Johannes Arnoldus Welling

Kort na de geboorte van Jacob verhuisde het gezin van Lambertus Welling naar de Amsterdamse Blankenstraat, omdat vader Lambertus werk vond als wisselwachter aan het spoor in de hoofdstad. Hij begon zijn werk zijn werkzaamheden met het salaris van fl. 1,10 per dag. Binnen Amsterdam verhuisde het gezin Welling nog verschillende keren.
Toen Jacob van school kwam, ging hij aan de slag als magazijnbediende. Hij woonde bij zijn ouders in de 2e Van Swindenstraat in Amsterdam. De baan van magazijnbediende had hij nog toen hij in Dordrecht op 6 februari 1902 trouwde met de 22-jarige, reeds zwangere Adriana Plevier. Bij hun huwelijk waren als getuigen aanwezig Henri Poussen Clausing, Gerrit van Dijl, Marie Ernst Leu en Jan Jacobus Nicolaas Cornelis de Ligt. Op 3 juli 1902 werd hun eerste kind geboren, zoon Lambertus Petrus, over wie ik vertelde in Genealogisch blog 309 van 7 augustus 2018 met de titel “Brand”.
Adriana was geboren in Middelburg op 20 oktober 1879. Zij was een dochter van de reeds overleden Pieter Plevier en Elisabeth Bergeren. Adriana woonde met haar moeder in Dordrecht. Jacob en Adriana gingen, na hun huwelijk, wonen in de Kerklaan op nr. 8 in de gemeente Watergraafsmeer, onder de rook van Amsterdam. Na de overname van de gemeente Watergraafsmeer door Amsterdam in 1921 veranderde de naam van de Kerklaan in Corn. Drebbelstraat om te voorkomen, dat er twee straten waren met dezelfde naam binnen de grotere gemeente Amsterdam.

Burgerlijke Stand van de gemeente Watergraafsmeer (detail)
Burgerlijke Stand van de gemeente Watergraafsmeer (detail)

Uit de boven getoonde scan van een detail van de Burgerlijke Stand van de gemeente Watergraafsmeer, valt op te maken, dat van het huishouden Jacob en Adriana van 1903 tot 1905 ook Pieter Plevier, de broer van Adriana, deel heeft uitgemaakt.
Op 22 juni 1904 werd het tweede kind van Jacob en Adriana geboren, een dochter. Zij kreeg de namen Elisabeth Wilhelmina Clasina. Als jonge vrouw trad zij in bij congregatie van de Heilige Carolus Borromeus. De zusters woonden in klooster Mariëndaal in Groesbeek. Elisabeth overleed in het klooster op 22 juni 1946. Van haar overlijden is aangifte gedaan door boswachter Johannes Gerardus Christiaens.
 

Akte van overlijden van Elisabeth Wilhelmina Clasina Welling
Akte van overlijden van Elisabeth Wilhelmina Clasina Welling
Wilhelmus Jacobus was het derde kind van Jacob en Adriana. Hij werd op 21 juni 1908 geboren. Wilhelmus Jacobus studeerde stenografie aan het Schoevers Instituut in Hilversum. Hij trad in het huwelijk met Elisabeth Petronella Hebing, bij wie hij twee kinderen verwekte, een dochter en een zoon. Wanneer Wilhelmus Jacobus is overleden is mij niet bekend. Elisabeth Petronella Hebing overleed in Utrecht op 7 januari 2002.
Op 3 oktober 1912 kregen Jacob en Adriana hun vierde kind, een dochter. Zij noemden haar Louise Henriëtte, roepnaam Wies. Toen ze 29 jaar oud was, trouwde Wies met Antonius Franciscus Burie, die in 1913 was geboren. Het stel kreeg vijf kinderen. Antonius Franciscus overleed op 23 november 1971 in Hilversum, waar hij ook begraven werd. Wies overleed op 26 juli 2002 in Hilversum. Zij was bij overlijden 101 jaar oud. Zij werd begraven op de RK. Begraafplaats St. Barbara in Hilversum op 1 augustus 2014. Wies komt de eer toe de langstlevende persoon te zijn in mijn stamboom van de Amersfoortse familie Welling.

Overlijdensbericht Wies Burie-Welling
Overlijdensbericht Wies Burie-Welling

Het gezin van Jacob heeft tot 1922 in de Watergraafsmeer gewoond. Adriana was toen al zeven jaar overleden. Zij stierf op 22 april 1915, toen ze nog maar 35 jaar oud was. Zeer kort daarna hertrouwde Jacob met Elisabeth Margaretha Hinterding in Hilversum op 10 november 1915, nadat ze vijf dagen eerder in ondertrouw waren gegaan. Elisabeth, geboren in Sloten in 1877, was een dochter van de in Duitsland geboren koopman Bernard Heinrich Joseph Hinterding (1851-1998) en Adriana Wilhelmina van Baren (1846-1915).
Jacob verhuisde met vrouw en kinderen naar Hilversum in 1922, aanvankelijk woonde het gezin in de Irisstraat en later datzelfde jaar vond de verhuizing naar de Lupinestraat plaats. Jacob werd toen geregistreerd als kantoorbediende, een betere baan dan magazijnbediende. Hij zal daarvoor in zijn vrije tijd gestudeerd moeten hebben. In de jaren daarna moet Jacob verder geleerd hebben, in een overigens totaal andere richting, nl. het onderwijs. Hij moet daarvoor in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw de nodige papieren gehaald hebben. Op de overlijdensakte van zijn dochter Elisabeth Wilhelmina Clasina, hierboven afgebeeld, staat Jacob genoteerd als hoofdonderwijzer. Om die functie te bereiken zal Jacob aardig aan de bak hebben gemoeten. Hij heeft ongetwijfeld het onderwijsvirus doorgegeven aan zijn zoon Lambertus Petrus.

Akte van overlijden van Jacob Johannes Arnoldus Welling
Akte van overlijden van Jacob Johannes Arnoldus Welling

In het begin van de oorlog zal Jacob voor het laatst gewerkt hebben, hij was de 65 inmiddels gepasseerd. Hij overleed in Hilversum op 16 augustus 1955. De volgende dag werd daarvan aangifte gedaan. Jacob is begraven op de Hilversumse RK Begraafplaats St. Barbara op 19 augustus 1955.
Echtgenote Elisabeth Margaretha Maria Hinterding leefde nog drie jaar alleen. Zij overleed, voorzien van de laatste H. Sacramenten, zacht en kalm, in Hilversum op 16 september 1958. De volgende dag is van haar overlijden aangifte gedaan. Haar stoffelijke resten werden ook begraven op de Hilversumse RK Begraafplaats St. Barbara, nadat voor haar zielenrust een gezongen H. Requiemmis was opgedragen in de parochiekerk van St. Clemens Maria Hofbauer.

Tiel 26 april 2017




Geen opmerkingen:

Een reactie posten