Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 1 februari 2020

Genealogisch blog 422


Handelaar in manufacturen

Het spreekwoord “de appel valt niet ver van de boom” is zeker van toepassing op de zonen van Jacobus Welling (1824-1883). Jacobus was een bekende kleermaker in Amersfoort. Hij had zijn zaak aan de Utrtechtschestraat. De oudste zoon van Jacobus, uit zijn eerste huwelijk met Geertruida Hendrika van Munster (1824-1861) was Adrianus Leonardus (1851-1919), mijn overgrootvader, werd ook kleermaker. Zo ook zoon Theodorus Johannes (geb. in 1869), uit het tweede huwelijk van Jacob met Hendrika Steenbeek (1833-1899), die, voordat hij kroegbaas werd, ook kleermaker was. De op een na jongste zoon van Jacobus werd weliswaar geen kleermaker, maar koos toch wel voor een nauw verwant beroep, hij ging handelen in garen en band  oftewel in manufacturen.

Geboorteakte van Jacobus Johannes Welling
Geboorteakte van Jacobus Johannes Welling

Jacobus Johannes Welling kwam op 22 februari 1872 om 2.00 uur ter wereld. Zoals reeds vermeld, was hij een kind uit het tweede huwelijk van Jacobus Welling. Hij was het 12e kind van kleermaker Jacobus. Eerder al hadden Jacobus en Hendrika Steenbeek een zoon gekregen, die ze Jacobus Johannes noemden. Dit kind, echter, was maar een jaar oud, toen het overleed in 1866.
Vader Jacobus deed op 22 februari aangifte van de geboorte van zijn nieuwe zoon. Daarbij waren Cornelis Schrijvers (geb. 1822) en Johannes van der Geld (geb. 1835), collega kleermaker, aanwezig als getuigen. Over de jeugd van Jacobus Johannes is verder niets bekend.
Uit de akte, die opgemaakt werd toen Jacobus Johannes trouwde met Maria Johanna Donkers in Amersfoort op 9 augustus 1898, weten we, dat Jacobus Johannes kort voor zijn huwelijk in ’s Gravenhage was gaan wonen. Hij begon daar een zaak in manufacturen.
Maria Johanna Donkers was afkomstig uit Ravenstein, waar de huwelijksplechtigheid dan ook plaats vond. De afkondiging van het huwelijk tussen Jacobus Johannes en Maria Johanna vond dientengevolge plaats in ’s Gravenhage, Amersfoort, de geboorteplaats van jacobus Johannes, en Ravenstein. De getuigen bij het huwelijk van Jacobus Johannes en Maria Johanna waren Ignatius Suermond, Petrus Adriaan Martie Verbunt, Heinrich Joseph Anton Schulte (1864-1947), een zwager en collega van de bruidegom, en Theodorus Johannes Welling, kleermaker en een broer van de bruidegom. De vader van Maria Johanna was ten tijde van haar huwelijk al overleden. Haar moeder liet bij de plechtigheid weten geen bezwaar te hebben tegen het huwelijk van haar dochter.

Huwelijksakte Welling x Donkers
Huwelijksakte Welling x Donkers

Maria Johanna Donkers kwam op 1 december 1867 in Ravenstein ter wereld. Zij was een dochter van Otto Aloijsius Donkers en Clasina Martha Sengers.
Erg lang hebben Jacobus Johannes en Maria Johanna niet in ’s Gravenhage gewoond, want al hun kinderen zijn in Obdam geboren, te beginnen met dochter Jacoba Johanna Maria (Co), die geboren werd op 30 mei 1899, nog geen jaar na het huwelijk van haar ouders. Toen Co 24 jaar oud was, trad ze in het huwelijk met de Rotterdammer Arnoldus Godefridus Maria de Wild. Het stel heeft hun hele leven in Rotterdam gewoond en kreeg zes kinderen.
Op 30 januari 1901 baarde Maria Johanna Donkers in Obdam haar tweede kind, dochter Clazina Anna Maria (Klazien). Op 24 jarige leeftijd trouwde Klazien in Rotterdam met Willem Gerard Holthaus, die in 1949 overleed.
Op 24 juli 1904 werd in Obdam het derde kind geboren van Jacobus Johannes en Maria Johanna, zoon Joseph Anton Aloijsius. Over hem vertelde ik in Genealogisch blog 340 van 2 januari 2019. Blijkbaar was de bevalling van haar eerste zoon voor Maria Johanna een zware aangelegenheid. Ten tijde van de bevalling was oudste dochter Co enige tijd ondergebracht bij de ouders van haar moeder in Ravenstein. Na anderhalve maand kon de kleine Co weer thuis zijn.
Zoon Otto Aloijsius Hendrikus (Otto) van 14 juli 1908 was het vierde en laatste kind van Jacobus Johannes en Maria Johanna. Van Otto is alleen bekend, dat hij op 8 maart 1935 op 26-jarige leeftijd in Apeldoorn is overleden.

Gezinskaart Welling-Donkers
Gezinskaart Welling-Donkers

Door de akte die opgemaakt werd bij het huwelijk in 1925 van dochter Klazien met Willem Gerard Holthaus weten we, dat Jacobus Johannes en Maria Johanna toen al, met hun nog thuiswonende kinderen, in Apeldoorn woonden.
Maria Johanna Donkers overleed op 21 oktober 1949 in Apeldoorn. Ze was toen 81 jaar oud. Naar ik aanneem, kon Jacobus Johannes na het overlijden van zijn vrouw niet meer alleen wonen. Hij werd opgenomen in Huize Sainte Marie aan de Arnhemseweg in Apeldoorn.
 

Huize Sainte Marie, Apeldoorn
Huize Sainte Marie, Apeldoorn
Op 23 mei 1952 kwam er om 02.30 uur een einde aan het leven van Jacobus Johannes Welling. Hij was toen 80 jaar.Benauwdheden en kwellingen waren hem te veel geworden. Niemand kon hem nog helpen. De volgende dag vond de aangifte van zijn overlijden plaats. De teraardebestelling van de stoffelijke resten van Jacobus Johannes geschiedde op 26 mei 1952 op het RK Kerkhof aan de Oud-Beekbergerweg in Apeldoorn.
Op zijn bidprentje wordt Jacobus Johannes Welling herdacht als een eenvoudig, godsdienstig en rechtschapen man.

Tiel, 1 februari 2020



Geen opmerkingen:

Een reactie posten