Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zondag 12 april 2020

Genealogisch blog 442


Vier huwelijken, geen kinderen

Toen Machiel Swaap, geboren op 2 februari 1854, in Amsterdam op 13 juni 1889 voor de tweede keer trouwde, nu met Hanna Diamant, had hij al vier kinderen. Die vier kinderen had Machiel verwekt bij zijn eerste vrouw Rebecca de Vries met wie hij in Amsterdam trouwde op 3 augustus 1876. De getuigen bij het huwelijk waren de broer van Rebecca Hartog Jacob de Vries, haar zwager Hartog Meijer Citroen, haar neef Isaac Joseph Blitz en de oom van Machiel Joseph Hijman van Maarssen.

Huwelijksakte Swaap x de Vries
Huwelijksakte Swaap x de Vries

Machiel was de zoon van de sjouwerman en melkslijter (1876) Victor Machiel Swaab (1821-1888) en Marianne Mozes Serlui (1814-1855), die al was overleden toen Machiel in het huwelijksbootje stapte met Rebecca de Vries. Wat hier direct opvalt is het verschil in schrijfwijze van de achternamen van vader en zoon. Kennelijk heeft een gemeenteambtenaar in Amsterdam niet goed opgelet, toen vader Victor zijn zoon kwam aangeven, want Machiel staat in de gemeentelijke administratie geregistreerd  met de achternaam Swaap, terwijl die van zijn vader toch echt Swaab was. Het gevolg daarvan is geweest, dat alle nakomelingen van Machiel dan ook Swaap heetten en en nog heten. De gemeentelijke registratie was wettelijk bepalend.

Signalement Machiel Swaap

Als 20-jarige jongeman werd Machiel geregistreerd voor de Nationale Militie. Daardoor kennen we zijn signalement. Wat daarbij vooral opvalt is, dat Machiel eigenlijk maar een klein mannetje was, net geen 1.60 m.. Hij had bruine ogen en bruin haar. Verder niets bijzonders. Toch werd hij wegens lichamelijke gebreken afgekeurd voor de militaire dienst: hij was te klein.
Tot aan zijn eerste huwelijk heeft Machiel bij zijn ouders gewoond in Amsterdam. Eerst in de Amstelstraat op nummer 98 en daarna nog korte tijd in de Joden Breestraat op nummer 5. Door de dood van Rebecca, die een dochter was van Jacob de Vries en Kaatje Joseph Mossel, bleef Machiel alleen achter met de vier kinderen. Machiel was 35 jaar oud, toen hij op 13 juni 1889 hertrouwde met Hanna Diamant. Hanna was toen al 41 jaar. Zij was een dochter van Abraham Liepman Diamant en Francijntje Zeldenrust. De getuigen bij het huwqelijk van Machiel en Hanna waren zijn broers Philip Victor en Joseph Victor Swaab, haar broer Abraham Diamant en David Abraham Draaijom.
 

Huwelijksakte Swaap x Diamant
Huwelijksakte Swaap x Diamant
Hanna was de weduwe van Marcus Buitenkant, die op 15 oktober 1842 in Amsterdam werd geboren. Zijn ouders waren David Israël Buitenkant en Esther Marcus Groen. Hanna en Marcus waren op 22 april 1880 in Amsterdam getrouwd. Hanna was toen 31 jaar oud. Uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort, net zomin als uit het huwelijk van Hanna en Machiel.
Machiel Swaap was van beroep beddenmaker. Ik heb aanwijzingen, dat hij een winkel had in bedden, die hij zelf maakte, en beddengoed. In de periode van 27 mei 1894 tot 21 juni 1894 heeft hij in het Buitengasthuis gelegen op de afdeling “Mannen Zenuwen”. Vermoedelijk had hij een ernstige neurologische aandoening. Vier maanden na zijn ontslag uit het ziekenhuis, overleed Machiel op 21 oktober 1894, hij was op dat moment 40 jaar. Van de vier kinderen van Machiel was toen oudste dochter Keetje al overleden. Zijn zonen Victor en Jacob werden resp. 25 jaar en 29 jaar. Dochter Esther van 17 mei 1880 trouwde in 1902 met huisschilder Hartog Reindorp, die op 9 maart 1879 in Leeuwarden was geboren. De ouders van Hartog waren Levi Reindorp en Bilha Dwinger. Esther en Hartog vonden op 4 juni 1943 de dood in Sobibor, evenals hun oudste zoon. Hun jongste zoon Levie werd vergast in Auschwitz op 30 september 1942..
Nog geen jaar na het overlijden van Machiel Swaap, t.w. op 21 oktober 1894, trouwde Hanna Diamant voor de derde keer, nu met de 62-jarige Isaac Jacob (Isaac) Aa. Isaac werd op 18 augustus 1833 in Amsterdam geboren, hij was een zoon van Jacob Juda Aa en Betje Mozes Kluint. Isaac was de weduwnaar van Theresia Dresden, met wie hij op 20 juni 1866 was getrouwd. Isaac en Theresia kregen tussen 1867 en 1872 drie kinderen, twee zonen en een dochter. Isaac stond bij zijn eerste huwelijk geregistreerd als diamantslijper en bij het tweede huwelijk als koopman. Hij overleed in Amsterdam op 13 oktober 1907.

Huwelijkjsakte Diamant x Blanes

Het vierde huwelijk van Hanna Diamant vond plaats op 10 november 1915, ze trouwde toen met David Blanes, die op dat moment 69 jaar oud was.  Bij dit huwelijk waren zijn neef Michaël Blanes en Abraham de Raaij de getuigen. David, geboren op 12 juni 1846, was een zoon van Jacob Blanes en Abigael Abraham Lopes Cardoso. Voordat hij trouwde met Hanna, had David al huwelijken achter de rug met Sophia Buitenkant en Klara Hegt.
Van David is bekend, dat hij meerdere beroepen heeft uitgeoefend. Hij begon als diamantbewerker, in 1882 was hij commissionair, in 1901 depothouder. In 1915 stond hij te boek als bode in een gesticht voor oude lieden. De laatste functie die van hem bekend is, was die van ritueel opzichter. Een ritueel opzichter hield in joodse “gestichten voor oude lieden” toezicht op het naleven van joodse gebruiken en rituelen.
Na haar vierde huwelijk, dat 16 jaar duurtde, overleed Hanna Diamant in Amsterdam op 4 januari 1931. Ze was toen 82 jaar oud. Niet lang daarna werd ook David Blanes ten grave gedragen. Hij overleed op 31 oktober 1933.

Tiel, 12 april 2020
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten