Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 29 oktober 2016

Genealogisch blog 109



Geëngageerd priester

Hij reed graag op zijn brommer. Hij zal evenwel niet tot de pleiners of de dijkers behoord hebben. Hij rookte zijn sigaretje en zocht graag de waterkant op om zijn hengel uit te werpen. Hij was een verwoed visser. Hij hield ook van muziek. Op het groot seminarie was hij lid van het koor, de Schola, dat regelmatig optrad voor de KRO-radio. Hij leerde op het groot seminarie eveneens gitaarspelen en bracht op verdienstelijke wijze Spaanse en klassieke gitaarmuziek ten gehore.

Maar hij was ook geïnteresseerd in filosofie. Hij las graag werk van de existentiefilosofen Karl Jaspers (1883-1969) uit Duitsland en landgenoot Bernard Delfgauw (1912-1993). Maatschappelijke ontwikkelingen en de politiek konden zich verheugen in zijn warme belangstelling. Vaak maakte hij aantekeningen in de boeken die hij las. Vooral het boek “Utopia” van Thomas More (1478-1535) uit 1516 voorzag hij ruimschoots van aantekeningen. Tot aan zijn dood was hij geabonneerd op de Groene Amsterdammer en National Geographic.

Co Welling

Co Welling
Op 21 januari 1937 werd in Duivendrecht aan de Rijksstraatweg Jacobus Johannes Antonius Maria (roepnaam: Co) Welling geboren. Co was het oudste kind van Antonius Leonardus Welling (1909-1987) en Alida Helena Torsing (1911-1990). Na Co werden nog acht kinderen geboren, van wie dochter Cornelia Henrien Maria, toen ze in juni 1945 overleed, slechts een jaar oud was. Vader Leo raakte invalide, waardoor moeder Alida in belangrijke mate voor het gezinsinkomen moest zorgen.
Co doorliep de St. Johannesschool in Duivendrecht. Hij bleek goed te kunnen leren en ging na de lagere school, geheel in overeenstemming met de katholieke traditie, als oudste van het gezin naar het klein seminarie Hageveld in Heemstede. Daarna volgde het groot seminarie in Warmond. Op 23 mei 1964 wijdde de Haarlemse bisschop Joannes van Dodewaard (1913-1966) Co tot priester. De volgende dag droeg hij zijn eerste H. Mis op in de St. Urbanuskerk in Duivendrecht, waar zijn heeroom Thijs Welling kapelaan was geweest. 

Co Welling

Co speelde verdienstelijk gitaar


Co werd als kapelaan aangesteld in de St. Bavoparochie in Heemstede, zo meldde dagblad De Tijd op 18 augustus 1964. Hij kleedde zich vaak niet zoals een kapelaan toen nog deed. Een jasje en een overhemd genoten zijn voorkeur. Dat hij nauw betrokken bij het sociale leven in Heemstede, bleek in 1969, toen hij in oktober prominent aanwezig was bij de viering van het 60-jarig bestaan van Harmonie St. Michaël. In 1978 werd Co benoemd bij het Citypastoraat in Amsterdam.

Wanneer hij de preekbeurt had, bereidde Co zich altijd grondig voor. Hij baseerde zijn preken vaak op teksten uit de brieven van Paulus. Teksten uit de brieven aan de Romeinen waren favoriet, zoals:


“Wordt andere mensen met een nieuwe visie. Dan ben je in staat uit te maken wat goed is, wat zeer goed is en wat volmaakt is.”

Een ander regelmatig terugkerend thema was ‘trouw’, dat nog eens benadrukt werd op het bidprentje ter gelegenheid van zijn overlijden. De handgeschreven en later getypte teksten van zijn preken zijn door zijn familie overgedragen aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Co Welling

Bidprentje bij overlijden van Co Welling

Eind jaren ’70 van de vorige eeuw werd Co getroffen door de Ziekte van Hodgkin en belandde, ongeneeslijk ziek, in het OLV Gasthuis in Amsterdam. Daar hij per se thuis wilde sterven, verliet Co enkele weken voor zijn dood het ziekenhuis onder protest van de artsen. Zijn moeder en zijn jongste broer moesten ervoor tekenen, dat hij het ziekenhuis vrijwillig verliet.

Co overleed op 10 maart 1980 in het ouderlijk huis in Duivendrecht. Hij werd begraven op de RK Begraafplaats St. Bavo te Heemstede.



Tiel, 29-10-2016


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten