Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 27 november 2019

Genbealogisch blog 407


Schuitenvoerder

Maria en Margareta waren twee dochters van Dirck Welling (1731-1804) en Aleijda Botter (1727-1805). De beide dames hadden nog een oudere zus, geboren in 1757, die Alijda heette en die ongehuwd overleed in Amersfoort in 1836. Daarnaast hadden Maria en Margareta nog twee jongere broers: Willem, die in 1765 werd geboren en van wie verder niet meer bekend is dan dat hij overleed in 1811, en Jacobus Wilhelmus van 1766, die bij zijn vrouw Wilhelmina Catharina Craan (1767-1825) twee kinderen had, pruikenmaker was en die overleed 11 april 1821.
In Genealogisch blog 374 van 17 juni 2019 heb ik uitgelegd, dat Maria en Margareta de eersten van de familie Welling waren, die Amersfoort verlieten om in Amsterdam hun geluk te beproeven. Ik heb dat Genealogisch blog toen vooral toegespitst op het levensverhaal van Maria, omdat er over haar zuster weinig te vertellen was. Dat is eigenlijk nog steeds zo, maar Margareta en haar echtgenoot Ferdinand Klumper verdienen een eigen verhaal, nu er iets meer over hen bekend is..
Margareta Welling kwam in 1762 ter wereld. Zij werd op 29 oktober 1762 gedoopt in de Amersfoortse parochiekerk St. Franciscus Xaverius, beter bekend als de kerk op ’t Zand. Bij haar doop was tante Gijsberta Welling (1733-1774) de getuige.

Interieur kerk ’t Zand
Interieur kerk ’t Zand

Margareta ging toen ze een jaar of 20 was, al dan niet samen met haar zus Maria, naar Amsterdam. Ze ging daar werken als schoonmaakster. In Amsterdam heeft zij in de beginjaren kennis gekregen aan Ferdinand Klumper. Margareta was 28 jaar oud, toen ze met Ferdinand in Amsterdam op 8 april 1791 in ondertrouw ging. Drie weken later zullen ze getrouwd zijn.
Wanneer Ferdinand Klumper geboren is heb ik nog niet kunnen vinden. Wel weet ik dat hij van beroep schuitenvoerder was. Een schuitenvoerder was destijds iemand die met een vaarboom een platte schuit bediende. Zo’n platte schuit kon een dekschuit, een lichter, een schouw of een praam zijn. Platte schuiten werden gebruikt voor het vervoer van goederen door de Amsterdamse grachten. Ze deden ook dienst als veerpont.

Een praam
Een praam

Ferdinand en Margareta woonden in de St. Annendwarsstraat op de hoek met de Bethlehemssteeg of Bethlehemsgang. De St. Annendwarsstraat bevindt zich tussen de Warmoesstraat en de Oudezijds Achterburgwal, destijds een verpauperde en verkrotte buurt van Amsterdam die bekend stond als het Rattennest, tegenwoordig het “Red Light District”. De Bethlehemsgang was voor het huis “Beth San” in de Warmoesstraat nr. 15 de achteruitgang. Beth San was tussen 1887 en 1907  een protestants opvanghuis voor “gevallen vrouwen” die “uit het leven” wilden stappen. Na 1875 ging de Bethlehemssteeg officieel Oudezijds Armsteeg heten.
Ferdinand en Margareta kregen zes kinderen, die allen, zoals ik eerder liet weten, gedoopt werden in de katholieke kerk ’t Haantje, beter bekend als Onze Lieve Heer op Solder. De kerk lag vlakbij hun woning. Hun oudste dochter was Alida, die het doopsel ontving op 7 maart 1792. Grootouders Dirck Welling en Aleijda Botter waren de doopgetuigen. Alida verdiende de kost als schoonmaakster. Ze trad in 1829 voor de tweede keer in het huwelijk, nadat ze weduwe was geworden van Hendrikus Augustinus Broekmeijer, die ook bekend stond als Pieter Stiphout. Alida overleed in Haarlem op 15 mei 1850.
De tweede dochter van Ferdinand en Magareta was Maria Barendina van 1793. Bij haar doop op 17 september 1793 waren Alida ten Gersveld en oom Henricus Jacobus Klumperde getuigen. Maria Barendina was 52 jaar, oud toen ze op 29 november 1815 in het huwelijk trad met de 59-jarige weduwnaar Joannes Antonius Wennink.
Derde dochter Barendina Maria werd op 12 februari 1797 gedoopt. Haar doop was een familiegebeuren, daar tante Maria Welling (geb. 1760) en oom Casper Westendorp (  1805) haar meter en peter waren. Barendina Maria trouwde op 23 april 1828 met de 25-jarige wieldraaier Joannes Gerardus te Kortenaar, die een zoon was van Joannes te Kortenaar en Alida Stelderen.
Het volgende kind dat Margareta baarde was een zoon. Bij zijn doop op 16 augustus 1799 opntving hij de namen Martinus Hermanus. Bij zijn doop waren Joanna Raademaker en Hermanus Schuler de getuigen. Van beroep werd Martinus Hermanus later kastenmaker. Hij trouwde op 7 mei 1828 met de toen 31 jaar oude Joanna Geertrudis Huijsman, een dochter van Cornelis Huijsman en Cornelia Bank.
De doop van het vijfde kind van Ferdinand Klumper en Margareta Welling werd op 19 maart 1805 weer echt familiefeest. De doopgetuigen van dochter Henrica Jacoba waren voor de tweede keer oom en tante Casper Westendorp en Maria Welling. Meer is mij niet bekend over Henrica Jacoba.
Het zesde en laatste kind van Ferdinand en Margareta was zoon Fredericus Cornelis, die op 2 november 1807 werd gedoopt. Getuigen waren toen Fredrik de Jong en Alida Oving. Toen hij op 7 mei 1834 in Amsterdam in het huwelijk trad met de toen 31-jarige dienstbode Gesina ten Dam uit Delden, oefende Fredericus Cornelis het beroep uit van gruttersknecht. Voor zover bekend, kreeg het paar twee dochters. Later werd Fredericus Cornelis, evenals zijn vader, schuitenvoerder. Hij richtte een bedrijf op, dat zich bezig hield met het vervoer van goederen over water. Het bedrijf werd later door zijn zoon overgenomen. Gesina ten Dam overleed in 1883.
 

Bethlehemsgang, Amsterdam


Uit de plaats, waar Ferdinand Klumper en Margareta Welling woonden met hun gezin, valt al op te maken, dat het in huize Klumper bepaald geen vetpot was. De buurt verpauperde in rap tempo. Door de gebrekkige omstandigheden was Margareta genoodzaakt lang te blijven werken als schoonmaakster om het karige loon van haar man aan te vullen. Tot 1812 bevond zich in de Bethlehemgang de plek waar de Amsterdamse keurmeesters van goud en zilverwerk bijeenkwamen. Juweliers en handelaren in goud en zilver moesten destijds meestergeld aan het gilde van de keurmeesters betalen om hun handel te kunnen drijven.
Ferdinand Klumper overleed op 17 december 1819 in Amsterdam. Zijn vrouw Margareta Welling blies op 7 april 1822 haar laatste ademtocht uit.

Tiel, 27 november 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten