Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 20 april 2016

Genealogisch blog 53



Ouwe lullenclub

Bij thuiskomst gisteravond werd ik verwelkomd met de traditionele vraag: en hoe was het bij de ouwe lullenclub? Gezellig en een interessante en boeiende lezing, antwoordde ik.

Ik was naar de laatste vergadering van dit seizoen van de afdeling Betuwe van de NGV geweest, de zgn. jaarvergadering. Het afdelingsbestuur legde in een half uur tijd verantwoording af over het gevoerde beleid en over de financiƫn. Een jaarlijks terugkerende rituele dans. Maar in dit gedeelte van de bijeenkomst maakte de voorzitter wat mij betreft twee heel belangrijke opmerkingen.

Ten eerste, zowel op landelijk niveau als ook in onze eigen afdeling loopt het ledental van de vereniging (sterk) terug. Aan de bovenkant vallen mensen af, vaak door overlijden, en aan de onderkant is er geen aanwas van jongeren. Toen ik de zaal een keer rondkeek besefte ik, dat de NGV werkelijk een club van ouwe lullen is geworden. De gemiddelde leeftijd van de ruim 20 aanwezige leden lag ver boven de 65 jaar, twee gasten niet meegerekend. Bovendien slechts twee vrouwen. Is genealogie dan werkelijk een bezigheid geworden voor stoffige oudere mannen en slechts enkele dames in dezelfde leeftijdscategorie?

De tweede belangrijke mededeling van de voorzitter was, dat op de begroting van de landelijke organisatie van de NGV een overschot was ontstaan van meer dan € 30.000. Een ongekende weelde, veroorzaakt door het goedkoper laten drukken van het blad Gens Nostra. Waarvoor natuurlijk alle complimenten. De voorzitter vertelde, dat het landelijke bestuur het merendeel van het overschot wil besteden aan het moderniseren van de website van de vereniging. De website moet het communicatiemiddel binnen de NGV worden, zowel op inhoudelijk als op organisatorisch gebied. Door een goed werkende, moderne, toegankelijke website zou op den duur het verenigingscentrum in Weesp overbodig kunnen worden, wat weer een aanzienlijke kostenpost minder zou betekenen. Voor kleinere projecten was ook nog iets geld beschikbaar. Aan de vergadering werd gevraagd of er nog suggesties waren voor de besteding van het restant van het overschot.

Zoals altijd kwam er uit de vergadering alleen maar instemmend geknik. Dat betekende, dat de afgevaardigde van onze afdeling op de komende algemene jaarvergadering van de NGV in kan stemmen met de voorstellen van het hoofdbestuur.

Maar wacht even, ik heb een idee: zet bijna het hele overschot in voor een reclamecampagne, die als doel heeft jongeren enthousiast te maken voor stamboomonderzoek en het lidmaatschap van de NGV. Een flitsende campagne in de taal van de jongeren met een positieve benadering. Doe je dat niet op die manier, dan krijg je, zeker weten, de kous op de kop. Dat heb ik geleerd van de werving voor de cursus stamboomonderzoek, die het Regionaal Archief Rivierenland in de meivakantie wil starten voor jongeren en waaraan ik zal meewerken. Wanneer je bang bent, dat jongeren zich in die vakantie zullen vervelen, dan is er onmiddellijk een zich vervelende journalist, die via de krant laat weten, dat jongeren zich met hun smartphone per definitie niet vervelen. Nee, een aansprekende campagne voor jongeren, waarvoor de journalist in De Gelderlander van 15 april j.l. al enkele aanbevelingen deed. Er is vast een startend reclamebureau van jongeren te vinden, dat voor het beschikbare geld zo’n campagne wil opzetten.

stamboomcursus
Ik adviseer het hoofdbestuur het eventueel resterende geld pas te gebruiken voor verbetering van de website van de NGV. First things first. En wat is er mooier dan genoemde zaken met elkaar te verbinden. Ik heb in dat kader nog een suggestie: laat het reclamebureau dan ook even kijken naar de vormgeving en de inhoud van Gens Nostra. Met alle respect, maar dat blad in de huidige vorm spreekt jongeren werkelijk niet aan! Het is echt een blad voor ouwe lullen.
Na het huishoudelijke gedeelte van de vergadering volgde een boeiende lezing door Saskia Klooster over de betekenis voor genealogen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in ’s Gravenhage. Met veel elan zette ze uiteen welke bronnen bij het NIMH, al dan niet online, geraadpleegd kunnen worden. Voor dit soort lezingen maak ik in het winterseizoen graag elke maand een avond vrij!  

Tiel, 20-04-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten