Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 15 augustus 2016

Genealogisch blog 88



Oranjegezind

Reinier van Haeften (1729-1800) was 34 jaar oud, toen hij zijn eerste post kreeg als vertegenwoordiger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederland, het begin van een glanzende carrière al zou hij de top (Londen, Parijs) nooit bereiken. Reiniers eerste standplaats in de diplomatieke dienst was Lissabon, later volgden Stockholm, Constantinopel en Wenen, waar hij overleed. Reinier, van wie geen enkele afbeelding bekend is noch van zijn latere gezin, vertegenwoordigde de Nederlanden als Minister Extrapotentiaris in Lissabon aan het hof van koning Jozef I (1714-1777) uit het Huis Bragança. De permanente diplomatieke vertegenwoordiging van de Republiek in Portugal kwam in 1664 tot stand, aanvankelijk met de rang van Resident en vanaf 1754 met de rang van Minister of Minister Plenipotentiaris, of in moderne woorden ambassadeur.
De Staten-Generaal hadden op 5 november 1762 besloten Reinier van Haeften als minister naar het Portugese Hof te zenden. De aanstelling van Reinier werd als volgt omschreven:

Is na voorgaande deliberatie, goedgevonden en verstaan, dat de saak ter generaliteit daar heen sal worden gedirigeert, dat den Heer Reinier van Haeften, beschreven in de Ordre van de Ridderschap, en Gedeputeerde ter Vergadering van haar Hoog Mogende weegens de Provincie van Gelderland, daar toe door haar Hoog Mog. mooge worden benoemt, en aan den selven gegeeven het Caracter van Minister in plaats van Resident, onder deese mits en conditie nogtans, dat aan hem uit dien hoofde nu of in het vervolg geen meerder Tractement of eenige andere voordeelen sullen moogen worden geaccordeert, maar dat hy in tegendeel in alles op de voet van Resident sal moeten worden behandelt.
Een zware tegenvaller voor Reinier, hij kreeg wel de status van Minister, maar slechts het salaris van een Resident. Als beginnend diplomaat moest hij daarmee tevreden zijn. Het Ministerie van Buitenlandse zaken stemde op 12 april 1763 officieel ook in met de aanstelling van Van Haeften. In vervolg daarop besloten de Staten-Generaal op 15 april 1763 hem eenmalig een som van fl. 6000 toe te kennen voor zijn reis en voor het vervoer van zijn goederen naar Portugal, echter met de bepaling:

..dat aan de andere zyde ook is begreepen, dat dit in geen consequentie voor het vervolg getrokken zoude worden…
Reinier begon zijn werkzaamheden in Lissabon officieel op 8 juli 1763 en zou die blijven uitvoeren tot 24 april 1767. Hij ging toen aan boord van de pakketboot Hampden terug naar Ophemert.

Reinier van Haeften
Leydsche Courant, d.d. 03-04-1767

Bij zijn vertrek naar Lissabon kreeg Reinier van de Staten-Generaal een omvangrijk pakket instructies mee hoe hij een aantal zaken moest afhandelen. De Staten van Holland en West Friesland hadden in hun geheime vergadering van 12 april 1763 ingestemd met deze instructies. Als eerste moest Reinier de Portugese autoriteiten van zijn komst in kennis stellen en zijn geloofsbrieven aan de koning overhandigen:

De voornoemde Heer van Haeften zal zig hoe eer zo beeter begeeven na Lissabon, en aldaar aangekomen zynde, van zyne aankomst kennis geven, en vervolgens zyne Brieven van Credentie overleeveren, audiëntie van den Koning verzoeken, en zig legitimeeren, zodanig als aan het Hof aldaar gebruikelyk is, en omtrent Ministers van zyn Caracter gepractiseert wierd.
In zijn eerste audiëntie moest Reinier de koning en koningin van Portugal een lange gezondheid toewensen en hen verzekeren van de vriendschap en genegenheid van de Staten-Generaal. Hij moest verder op vriendschappelijke voet met de koning zien om te gaan. Op basis van de verdragen tussen Portugal en de Republiek moest hij de belangen van Navigatie en Commercie van de ingezetenen van de Republiek behartigen en bevorderen. Hij diende zich zo snel mogelijk in te lezen in de zaken, waarmee zijn voorganger en de huidige consul waren bezig geweest. Ook met gezanten van andere landen moest hij goede contacten onderhouden om zo goed mogelijk geïnformeerd te worden over alle zaken die in het landsbelang waren. Van Reinier werd verwacht, dat hij de Staten-Generaal geregeld schriftelijk zowel als mondeling rapporteerde over de dossiers waaraan hij werkte. Wanneer dat geheime dossiers waren, dan moest hij in code rapporteren aan de griffier van de Staten-Generaal. Naast deze instructies werd hij geacht zich met al die zaken bezig te houden, die naar zijn mening voor de Republiek van belang waren. Tenslotte moest hij plechtig beloven geheime zaken ook na zijn ambtstermijn niet openbaar te maken.
 
Reinier van Haeften
Willem V in 1776, geschilderd door Johann Georg Ziesenis (Rijksmuseum)
 
Prins Willem V van Oranje Nassau was op 8 maart 1766 meerderjarig geworden. Hij trad vanaf die datum ook op als erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Toen Reinier aan de Koning van Portugal bekend maakte, dat Willen V meerderjarig was geworden, besloot deze, dat die heuglijke gebeurtenis op 13 april plechtig gevierd moest worden. Hij maakte onmiddellijk een einde aan de rouw vanwege het overlijden van de Poolse koning Stanislaus (1677-1766).
Reinier zelf organiseerde op de ambassade een groot gala feest, bestaande uit een diner met bal na, voor alle buitenlandse vertegenwoordigers in Lissabon en voor leden van de Portugese regering en adel. Het gebouw van de Nederlandse ambassade werd met oranje linten versierd. In de tuin hingen lampions, die echter niet konden branden vanwege de harde wind.

De Leeuwarder Courant van 24 mei 1766 deed verslag:

Dien dag heeft gen. Baron van Haeften de drie secretarissen van Staat, de uitheemse Ministers en den groten Adel van beide Sexen op een allerpragtigst souper en Ball onthaalt, waarvan ’t laatst-gen. tot laat in den nagt duurde; ’t geheele Hôtel van dien Minister was als overdekt met lampions, waarvan de vindingryke schikking na alle gedagten een ongemeen fraai gezigt zou hebben uitgelevert, dog ter oorzake van den geweldigen Wind was onmogelyk, dezelven brandende te houden.
De Leeuwarder Courant vond het zeer opvallend, dat de Eerste Minister van Portugal  Sebastião José de Carvalho e Melo, 1ste  Markies van Pombal en 1ste  Graaf van Oeiras (1699-1782)  aanwezig was bij het souper en het bal. Gewoonlijk liet hij zich niet zien in het openbaar. Tijdens de feestelijkheden verzekerde de Secretaris van Staat Reinier, dat de Portugese koning nadrukkelijk bewijzen zal blijven afgeven van zijn vriendschap voor de Prins en de Staten-Generaal.

Reinier van Haeften
Sebastião José de Carvalho e Melo, 1ste  Markies van Pombal en 1ste  Graaf van Oeiras
 
Door het organiseren van de uitbundige feestelijkheden ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van prins Willem V liet Reinier heel duidelijk blijken, dat hij oranjegezind was. Vanuit zijn latere standplaatsen onderhield Reinier van Haeften een uitvoerige, niet alleen zakelijke maar ook vriendschappelijke correspondentie met de Prins. Ten tijde van de Bataafse Republiek zou zijn openlijke oranjegezindheid zich overigens niet tegen hem keren.

Tiel, 15-08-2016
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten