Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 2 februari 2017

Genealogisch blog 151Koningin van de Bredeweg

Soms kom je op Internet iets tegen waar je heel blij van wordt, omdat het je met een glimlach aan allerlei dierbare zaken van vroeger doet herinneren. Dat overkwam mij vandaag weer een keer, toen ik op de hieronder afgebeelde foto stuitte. Ik vond de foto op de site van www. Radiobaken.nl Op die site blikken Jopie Snieder en haar dochter Francien terug op hun jaren op de Bredeweg tijdens een radio-interview in mei 2014. Moeder en dochter halen herinneringen op aan de Bredeweg van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het ging in het interview over geloof op de Bredeweg. Onder ons en naast ons woonden dominees en verderop naar de hoogte woonde nog een dominee.

Op de foto staat mijn broer George in innige omhelzing met Jopie, toen nog tante Jopie, voor ons huis op de Bredeweg in Amsterdam. Ik denk, dat mijn moeder de foto genomen heeft op de dag dat George zijn eerste H. Communie deed, dus in mei 1960. Het zal na de kerk geweest zijn. George en Jopie zijn feestelijk gekleed. Mijn moeder zal de foto als herinnering aan haar vriendin hebben gegeven. De foto had natuurlijk betrekking op het thema van het interview met Jopie: geloven op de Bredeweg. Een toepasselijker foto is haast niet denkbaar.

Het bijzondere aan de foto is, dat links tegen de muur van het huis van onze beneden buren mijn fiets uit die tijd staat. Ik herkende hem direct. De enige foto van mijn fiets vond ik terug na meer dan 55 jaar. Mijn fiets was blauw met witte spatborden. Ik kreeg de fiets, toen ik naar de middelbare school op het Ignatiuscollege ging. Een gewone jongensfiets, niets bijzonders. Maar mijn fiets bleef niet gewoon, ik wilde altijd racen. Eigenlijk wilde ik liever wielrennen dan voetballen. Daarom sloopte ik de bagagedrager van mijn fiets, daardoor begon die al wat op een racefiets te lijken. Van Lily Anink, die vaak bij ons oppaste, kreeg ik een ander stuur, meer een racestuur. Zij wilde graag een normaal stuur hebben op haar fiets, dus we ruilden. Toen de foto genomen werd hoorde je er pas echt bij als het stuur van je fiets naar boven stond en je naar school reed met je schooltas op het stuur tussen je handen.

Jopie Snieder

Jopie Snieder met mijn broer George
Jopie en haar man Dik waren zeer goede vrienden van mijn ouders. Die vriendschap was ontstaan uit de vriendschap tussen mijn broer Jules en Ton Snieder, de zoon van Jopie en Dik, en uit de vriendschap van mijn broer Eric met hun oudste dochter. Jopie en Dik en hun kinderen woonden toen nog op Bredeweg 28 boven. Kort daarna zijn ze naar de overkant verhuisd naar nummer 31.
In de loop der jaren werd Jopie een soort tweede moeder voor ons, zeker nadat mijn moeder was overleden in september 1964. Mijn moeder lag in het ziekenhuis in Nijmegen voor een zware rugoperatie. Als oudste belde ik haar elke avond rond 19.00 uur, zodat we om beurten haar welterusten konden zeggen. Die dag kreeg ik niet mijn moeder aan de telefoon, maar mijn vader. Het enige wat hij zei was: “Je moeder is dood, Paul.” Nadat ik het de anderen had verteld, holde ik de trap af, rende de straat over en belde bij tante Jopie aan om daar het vreselijke nieuws te vertellen. Jopie troostte me alsof ik haar zoon was.
Sinds die 21ste september 1964 heb ik - en ik niet alleen, de anderen ook – vele uren zitten praten met Jopie. Zij begreep mij zo goed, had ook altijd tijd voor me. Ze was zo ongelooflijk wijs. Na mijn vertrek uit Amsterdam, ben ik elke keer, dat ik in Amsterdam was, naar de Bredeweg blijven gaan om even met Jopie te praten. Zij en haar man Dik, haar rots op de achtergrond, wilden alles van mij weten. Zij waren echt belangstellend naar mijn leven. Toen ik in 2012 met mijn vriend Joop een sentimental journey over de Bredeweg maakte, vernam ik, dat Jopie er niet meer woonde. Het huis werd voor haar alleen te groot. Ze was verhuisd naar het Willem Dreeshuis.
Jopie was in de begin jaren één van de drijvende krachten achter het Bredewegfestival. Dit festival wordt al sinds 1977 gehouden op Koninginnendag en tegenwoordig op Koningsdag. Wat begon als protest tegen het afbreken van de groenstrook midden op de Bredeweg om er parkeerplaatsen van te maken is uit gegroeid tot een groot festival met muziek, dans, poëzie, straattheater enz., enz. Door haar inzet voor het festival verdiende Jopie haar eretitel: Koningin van de Bredeweg. Ze zal ook degene geweest zijn die het langst op de Bredeweg gewoond heeft.

Tiel, 02-02-2017

1 opmerking:

  1. De Koningin van de Bredeweg Johanna Maria Snieder-Sprenger, die geboren werd op 11 oktober 1922, is op 31 augustus 2017 overleden.
    Paul Welling

    BeantwoordenVerwijderen