Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zondag 2 april 2017

Genealogisch blog 175Open Dag

Afgelopen zaterdag 1 april hield het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) een open dag om het publiek kennis te laten nemen van het werk van een professioneel archief. De bezoekers konden via de computers in de studiezaal op zoek gaan naar voorouders en belangrijke historische feiten. Er werden historische films vertoond en op gezette tijden kon men deelnemen aan een begeleide rondgang door het gebouw, maar voor al door de depots waar al het historische materiaal bewaard wordt. Er was een stalletje waar men boeken over de geschiedenis van het werkgebied van het RAR kon kopen.

Open Dag RAR
Open Dag RAR

Het was niet alleen een interessante dag voor volwassenen, ook aan de kinderen was gedacht. Terwijl hun ouders zich lieten informeren over het werk van het archief, konden zij zich vermaken met knippen en plakken, met een historisch ganzenbordspel en blikken omver werpen. Of ze konden proberen te ontsnappen uit de Escape Room. Het toppunt van vermaak voor ouders en kinderen was misschien wel op de foto gaan in historische kledij.

Regionaal Archief Rivierenland
 Een van de rondleidingen

Het RAR hield de Open Dag samen met woningcorporaties SCW, die ook in hetzelfde gebouw kantoor houdt. SCW legde de focus op “Thuis in Tiel” en “Thuis in Techniek”. Gesteld kan worden, dat de samenwerking tussen het RAR en SCW voor beide organisaties leidde tot een win-win-situatie. Wie voor de ene organisatie kwam, wipte toch ook wel graag even bij de andere naar binnen. Gevolg was, dat het RAR 225 bezoekers kon verwelkomen, aanzienlijk meer, dan in voorgaande jaren.

Regionaal Archief Rivierenland
Knutselhoek voor kinderen
Van een medewerker van het RAR hoorde ik, dat een bezoeker erg enthousiast werd voor het werk van deze overheidsinstelling, toen hij een kijkje kon nemen in het archief van de voormalige Tielse glasfabriek. De man had daar gewerkt. Herkenning van het eigen verleden. En verwondering over het feit dat het RAR al die documenten bewaard.

Zelf was ik aanwezig om de stand van de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging het laatste uur te bemannen. Met een collega sprak ik over de lotgevallen van de Joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog, een thema, dat ons beiden erg bezighoudt. Ik had daarna een boeiend gesprek met de voorzitter van de Historische Vereniging Culemborg. Zijn vereniging overweegt een cursus genealogie op te zetten. Hij vroeg mij of ik daarmee ervaring had. Toen vertelde ik over de opzet van de cursus die ik samen met een medewerker van het RAR in 2016 heb opgezet. We waren het erover eens, dat de opzet van een dergelijke cursus zo laagdrempelig mogelijk moet zijn, geen voorwaarden vooraf aan computerprogramma of wat dan ook. We waren er beden van overtuigd, dat het moeilijk zal zijn mensen daarvoor te interesseren. Maar wie weet wat een TV-programma als “Verborgen Verleden” losmaakt. We spraken af in een later stadium informatie over de opzet van zo’n cursus uit te wisselen.

Regionaal Archief Rivierenland
Kijken naar historische film in de studiezaal

Twee andere mensen kwamen naar me toe met de vraag waar en hoe ze informatie over hun voorouders konden vinden op internet. Ze stonden versteld, toen ik liet zien hoe snel je via https://www.wiewaswie.nl/ veel kunt achterhalen. In korte tijd ontstonden kleine stambomen van de familie De Ronde uit Beusichem en de familie Gremie uit Beesd. Maar, vertelde ik mijn toehoorders, beperk je onderzoek niet alleen tot wiewaswie.nl, er zijn heel veel interessante sites die karrenvrachten vol gegevens kunnen opleveren. Ik verwees onder meer naar de site van het RAR, naar het Gelders Archief, naar Adel in Nederland. Maar ook gewoon de naam van je voorouder googelen levert vaak verrassende informatie op, zeker als je ook onder de tab afbeeldingen kijkt. Als je de weg maar weet, is er zoveel te vinden. Ik gaf de mensen nog wel een waarschuwing mee: pas op, dat je niet besmet raakt met het genealogievirus, je komt er niet meer vanaf.
Voordat ik goed en wel begonnen was, naderde het einde van de Open Dag al weer. Snel opruimen, hier en daar nog een praatje en met een zeer tevreden gevoel weer naar huis.

Tiel, 02-04-2017

1 opmerking:

  1. Leuk artikel Paul. Met plezier gelezen. Geen vragen.
    Met vriendelijke groet,
    Henk Huitsing

    BeantwoordenVerwijderen