Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 10 november 2016

Genealogisch blog 115



Theorie

Ten tijde van de Spaanse overheersing van de Nederlanden was het voor tegenstanders van de Spanjaarden gevaarlijk. Sommigen vluchtten, anderen doken onder en weer anderen veranderden hun naam. Dat deed ook Jan, de kleinzoon van Willem van Haeften (1419-1483) en Aleijd Schade. Jan gebruikte als achternaam de achternaam van zijn moeder en noemde zich Jan de Craen.

Daarop volgende twee generaties deden dat ook, anti-Spaansgezind als ze waren. Daarmee veranderde in deze tak van de familie Van Haeften de achternaam totdat het weer veilig was die weer te gebruiken. De eerste die weer volop de achternaam Van Haeften ging gebruiken was Johan Jansz., die leefde van 1588-1667. Maar Johan liet wel de naam van zijn overgrootmoeder in tact. Zijn achternaam was dan ook De Craen van Haeften.

Johan Jansz de Craen van Haeften

Johan Jansz de Craen van Haeften


Johan, ook wel Jan genoemd, werd geboren in Deil. Op latere leeftijd had hij aanzienlijke bezittingen in de Betuwe. Waarschijnlijk kort na 1600 verliet Johan de Betuwe, vestigde zich in Utrecht en trouwde in 1609 met Mechteld Pauwels van Gerestein (1582-1654). In Utrecht werkte Johan zich op tot uiteindelijk secretaris van de Heren Staten ’s lands van Utrecht. Johan en Mechteld kregen vijf kinderen. Hun nazaten bleven zich nog drie generaties “De Craen van Haeften” noemen. Daarna werd alleen de achternaam Van Haeften nog gebruikt totdat in 1919 Johan Cornelis Adrianus (1875-1954) “De Craen” weer officieel (K.B. nr. 70, d.d. 18-03-1919) toevoegde aan zijn achternaam uit respect voor zijn voorouders. Zijn nakomelingen dragen nog steeds de achternaam De Craen van Haeften.

Met het gebruik van “De Craen” in de achternaam veranderde ook het wapen en het zegel van de familie Van Haeften. Het gouden schildhoofd werd doorsneden door een stok, waarop een kraanvogel (met in zijn opgeheven rechterpoot een bal), het onderste deel werd beladen met een barensteel, alles in het zwart.

Het wapen van de familie De Craen van Haeften
Het wapen van de familie De Craen van Haeften

Zegel van de familie De Craen van Haeften
Zegel van de familie De Craen van Haeften
 

Toen Adriaan van Haeften (1766-1848) in de periode 1840-1844 onvoldoende kon bewijzen, dat hij een rechtstreekse afstammeling was van de middeleeuwse adellijke familie van Haeften uit de Betuwe, werd hij niet erkend als baron, maar wel verheven tot jonkheer. Vanwege zijn verdiensten voor het land, zo liet Koning Willem II op 6 september 1844 weten. De Hoge Raad van Adel vond de bewijsvoering van de verbinding tussen de 16e en 17e eeuwse familie De Craen van Haeften en de middeleeuwse familie Van Haeften niet overtuigend. Het definitieve bewijs is ook nog steeds niet geleverd.

Het draaide en draait nog steeds om de vraag waar komt de naam “De Craen” vandaan en hoe kwam de kraanvogel met in zijn rechterpoot een bal in het wapen en op de zegels? In de literatuur heb ik tot nu toe daarover helemaal niets kunnen vinden dat afdoende antwoord geeft op de gestelde vragen.
Regelmatig bezig met het vraagstuk van de verbinding van het Utrechtse geslacht (De Craen) Van Haeften met de Betuwse familie, ben ik tot een theorie gekomen, die in ieder geval verklaart waar de naam “De Craen” vandaan kan komen. Mocht mijn theorie kloppen dan blijft het een even groot raadsel waarom in het wapen van de familie een kraanvogel terecht is gekomen met een bal in zijn rechterpoot.

Tiel in 1557



Tiel in 1557 (foto RAR)


In de 16e eeuw vormde de Oliemolenwal de oostelijke stadsgrens van Tiel. Aan de wal vond veel bedrijvigheid plaats, schepen voerden via de Waal allerhande goederen aan die de burgers van Tiel nodig hadden. Op de wal stonden op verschillende plekken hijskranen om de goederen uit de schepen te tillen. Zo ook op de hoek van de Oliemolenwal en de Kerkstraat. Op die hoek bevond zich ook een herberg die “De Craen” heette, midden in het roodomsingelde gebied op de bovenstaande kaart. Natuurlijk werd de eigenaar van de herberg al snel vernoemd naar zijn etablissement. Zo ontstond in Tiel en later in de omgeving (Deil en Zoelen o.a.) de familie D(i)e Craen. In 1505 trouwde Willem van Haeften (geb. 1479) in Nijmegen met Jacoba, een telg van de familie de Craen uit Deil. Als dit waar is, dan zou eigenlijk in het wapen een kraan in plaats van een kraanvogel afgebeeld moeten worden. Waarschijnlijk was de afbeelding van een kraan in het wapen voor de familie Van Haeften onacceptabel. Een sierlijke kraanvogel paste beter bij de adellijke stand van de familie. Mogelijk verwijst de bal in de rechterpoot van de kraanvogel naar een op te hijsen last. Het is uiterst onwaarschijnlijk, dat er in de 16e eeuw kraanvogels in de Betuwe voorkwamen. Kwamen die destijds al in Nederland voor, dan was dat op hoogveengebieden.



                                                                                          Kraanvogel

Er is echter ook een andere theorie. Jacoba en haar zoon Jan Willemsz erfden van haar broer Jan die Craen Willemsen al diens goederen en landerijen in Deil, Meteren en Haaften, met de bepaling, dat in de achternaam van haar man ook “de Craen” zou worden opgenomen en dat zijn wapen met een kraanvogel opgesierd zou worden. Jan Willemsz werd, op basis van deze theorie, in het Nederlandse Adelsboek de stamvader genoemd van de Utrechtse patriciërsfamilie (De Craen) van Haeften.
Adriaan van Haeften liet de Hoge Raad van Adel op 10 februari 1843 weten, dat hij opnieuw, maar tevergeefs pogingen had ondernomen stukken in zijn bezit te krijgen die zijn afstamming van de Betuwse adellijke familie afdoende zouden bewijzen. Hij schreef:



"De acten en schepenbrieven, waarvan bij die minuten is melding gemaakt, schijnen in der tijd uit de archieven der stad Tiel te zijn geligt en daarin nimmer teruggekomen."

De antwoorden op de vragen over de relatie tussen de adellijke Betuwse familie Van Haeften en de Utrechtse patriciërsfamilie (De Craen) van Haeften liggen vermoedelijk dus nog diep in de depots van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel verborgen. Daar moet dan ook te vinden zijn waarom er uit het niets en zonder enige feitelijke aanleiding een kraanvogel, en nog wel met een bal in zijn rechterpoot, in het familiewapen verschijnt.



Tiel, 10-11-2016




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten