Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 22 november 2016

Genealogisch blog 121



Bank

Jaren geleden was het even wennen: thuisbankieren. Al je bankzaken regelen via internet. Destijds vroeg je je nog af of het wel veilig was. Tegenwoordig weet je niet beter. Vrijwel alle contacten met de bank verlopen via internet of via de “muur”. Een heel enkele keer kom je nog op een kantoor om geld te storten, maar wel in de automaat. Vreemde valuta inwisselen is bijna niet meer mogelijk. Het wekelijkse bezoek aan een bankkantoor op vrijdagavond om geld te halen voor de volgende week is compleet verdwenen. De automatisering maakte minder handen nodig, computers hebben het werk overgenomen en zullen dat in de toekomst in toenemende mate blijven doen, zoals een bank vorige week nog liet weten. Maar, o wee, als het systeem vastloopt, dan zijn we in last. Groeiden de banken in het verleden alleen maar qua personeelsbestand, tegenwoordig volgen de reorganisaties elkaar in rap tempo op. Werken bij de bank geeft niet meer die zekerheid van vroeger.
In tal van steden, en zeker in de dorpen, zijn bankgebouwen uit het straatbeeld verdwenen. Van de tientallen bankbedrijven uit mijn jeugd zijn er nog slechts enkele over. De ene fusie na de andere vond in de tweede helft van de vorige eeuw plaats. Wie weet nog uit welke banken ABN Amro is ontstaan? Of Ing?

Jo van Straaten
Jo van Straaten aan het werk

Mijn schoonvader, Jo van Straaten, begon zijn carrière al op jonge leeftijd bij de Amsterdamsche Bank op de Amstelveenseweg in onze hoofdstad. Hij had net de MULO af. Zeker na de oorlog verliep zijn carrière zoals die van de meesten van zijn collega’s. Steeds een treetje hoger binnen de organisatie, terwijl de naam van de bank regelmatig veranderde. Eind jaren ’60 van de vorige eeuw was de bank niet alleen zijn werkgever, maar zorgde ook voor zijn ontspanning en die van zijn gezin. In huize Van Straaten werd fanatiek getennist bij tennisvereniging Amroba. Mijn schoonvader genoot ook van de andere voordelen van het werken bij de Amro Bank, zoals kaartjes voor de Europacupwedstrijden van Ajax. Op een gegeven moment ging hij zich specialiseren in de fiscale aangelegenheden van de clientèle van de bank. Hij deed het niet slecht, mijn schoonvader. Als één van de eersten op de Bredeweg had hij een auto, weliswaar een Dafje, maar toch.
Het werken bij de bank was in die jaren als het werken bij de overheid. Je salaris groeide ieder jaar met de inflatie mee en vaak wat meer, je bouwde een goed pensioen op en de kans dat ze je zouden ontslaan was absoluut nihil. De bank en de overheid boden hun werknemers absolute zekerheid tot ver na hun pensioen en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Jany van der Veen
Jany van der Veen
Vanuit die zekerheden stimuleerde mijn schoonvader zijn goede vriend Jany van de Veen om niet alleen met het onzekere bestaan van trainer bij Ajax door het leven te gaan, ook al had hij ene Johan Cruijff ontdekt, maar daarnaast ook te zorgen voor een stevige terugvalbasis. Voor Jany was dat iets in de drukkerij, meen ik me te herinneren. Jany woonde met zijn gezin, evenals als mijn schoonvader, op de Bredeweg in de Watergraafsmeer, net op het hoekje met de Hogeweg boven boekhandel Schaling.
Vlak voor mijn afstuderen bood mijn schoonvader mij aan na te gaan of er bij de bank een baan voor mij zou zijn. Dan zou ik ook kunnen profiteren van alle voordelen, die het werken bij de bank had. Tot elke dag in het pak naar de bank te gaan en daar achter een bureau te zitten achtte ik mijzelf niet in staat. Ik zocht een dynamischer werkkring. Ik hoefde daarvoor niet lang te solliciteren. Drie dagen na de diploma-uitreiking ging ik in Harderwijk aan de slag. Een nieuwe woning was binnen enkele weken beschikbaar.

Tiel, 22-11-2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten