Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 24 november 2016

Genealogisch blog 122



Weinig geslapen

Gerardus Theodorus, roepnaam Gerard, Groot (1871-1937) was een achterneef van mijn grootmoeder van vaderszijde. Een van de velen. Op zich geen reden om een verhaal aan hem te wijden, ware het niet, dat hij en zijn echtgenote Antje van den Berg (1870-1947) recordhouder zijn. Ze zijn houders van het record van de meeste kinderen bij/van één partner in mijn stambomen. Goede tweede waren Johannes Gerardus Trompert (1889-1969) en Anna Henriëtte van Haeften (1893-1981) uit de stamboom Van Haeften met samen zestien kinderen en vier doodgeboren kinderen. Dus eigenlijk ook twintig.
In de jaren 1894-1921 kregen Gerard en Antje liefst twintig kinderen. Een katholiek gezin, dat kon dienen tot voorbeeld van veel andere gezinnen. In de familie ging zelfs het verhaal, dat Gerard en Antje eenentwintig kinderen hadden, maar daarvoor zijn geen bewijzen gevonden. Door de bank genomen diende zich elke zestien maanden een nieuwe spruit aan. Van de twintig kinderen werden er negentien aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Één kind, dood geboren op 17 maart 1917, staat alleen in geschreven in het Doopregister van de RK. Dominicuskerk in Alkmaar. Men is blijkbaar vergeten dit kind ook als overleden aan te geven, maar door het doopsel was het kind verzekerd van de hemel.
Gerardus Theodorus was het vijfde kind van Cornelis Groot (1837-1897) en Helena Zandbergen (1835-1910). Hij werd in Alkmaar geboren. Toen hij tweeëntwintig jaar was, trouwde Gerard in 1893 met Antje in Alkmaar. Van beroep was Gerard slager. Het paar woonde tot 5 december 1898 in Alkmaar en verhuisde met hun drie kinderen op die dag naar Castricum.


 Gerard Groot
Inschrijving in Bevolkingsregister van Castricum 1898

Het gezin Groot betrok nieuwe het woon- winkelhuis aan de Dorpsstraat 103, dat tot 1901 gehuurd werd en daarna gekocht. Timmerman Karel Kooter uit Heiloo had het huis, dat deel uitmaakte van een gebouw met drie woningen onder één kap, neergezet voor de verkoop. Het gezin van Gerard Groot heeft tot 1911 in Castricum gewoond. Waarschijnlijk werd het huis toen te krap voor een gezin met inmiddels twaalf kinderen. Gerard verkocht zijn woon- en winkelhuis aan de Uitgeester Cor Admiraal, die er zijn eigen slagersbedrijf begon. Gerard c.s. keerden terug naar Alkmaar, waar nog acht kinderen werden geboren.

Gerard Groot

De voormalige slagerij van Gerard Groot in Castricum
 
Van de twintig kinderen van Gerard en Antje zijn er zes op jonge leeftijd overleden. De andere dertien zijn allen getrouwd. Op 7 oktober 1914 werd de tweeling Maria en Margaretha geboren. Margaretha overleed binnen een jaar na haar geboorte. Maria huwde in 1936 met slager Jan van ’t Veen, maar overleed na een ongeluk op 1 mei 1942.
Het oudste kind van Gerard en Antje was zoon Cornelis (Cor), die op 12 maart 1894 het levenslicht zag in Alkmaar. Toen hij zesentwintig jaar oud was vertrok Cor met ss. Rijndam van de Holland-America Lijn vanuit Rotterdam naar de USA, waar hij op 14 september 1920 geregistreerd werd als nieuwe inwoner van de VS. Hij ging daar werken in een rodeocircus en trok door heel het land. In 1931 keerde Cor naar Nederland terug, omdat de grond in de VS hem te heet onder de voeten was geworden vanwege gokschulden. In 1938 trad hij met de dan 23-jarige Maartje Schipper in het huwelijk. Voordat Cor in 1955 overleed, kreeg het paar zeven kinderen.

Cor Groot
Aankomst Cor Groot in Amerika

Het dertiende kind van Gerard en Antje was Jacobus Gerardus, die op 7 februari 1911 in Alkmaar werd geboren. Door zijn huwelijk met Johanna Geertruida Maria de Ruijter in 1938 kon Jacobus Gerardus, toen nog bakker, na de oorlog van zijn schoonvader café De Tijd aan de Laat in Alkmaar overnemen. Blijkbaar was het vak van kastelein tot niet dat wat Jacobus Gerardus wilde, want later begon hij een winkel in rookwaren. Hij overleed op 6 augustus 1964 in Alkmaar.


Café De Tijd, (foto: regionaal Archief Alkmaar)


Jongste dochter Catharina van 1921 was huishoudster, toen ze op 25 januari 1950 in het huwelijk trad met boekhandelaar Johan van der Sluis uit Utrecht. Kort na het huwelijk nam Johan de benen en liet Catharina achter met de winkel en een berg schulden. Er werd in de winkel onder de toonbank regelmatig porno verkocht, totdat de sterke arm van Justitie ingreep en Catharina voor enige tijd in het gevang verdween. Toen ze weer vrijkwam vertrok ze  uit Utrecht. De ontbinding van het huwelijk tussen Catharina en Johan vond pas plaats op 25 juli 1978. Uit een relatie met een Haagse trambestuurder is Catharina’s zoon geboren. Catharina overleed  op 24 juli 1981 in Volendam.
Duidelijk is, dat Gerardus Theodorus Groot en Antje van den Berg met hun grote gezin om allerlei redenen (te) weinig geslapen zullen hebben.

Tiel, 24-11-2016
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten