Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 3 januari 2017

Genealogisch blog 136Familiegeschiedenis

In de kerstvakantie heb ik twee zeer indrukwekkende boeken gelezen. Beide boeken, (deels) gebaseerd op historische feiten, gingen over de geschiedenissen van Joodse families tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ene boek, “De Poppenspeler van Warschau” van Eva Weaver, beschrijft de afschuwelijke geschiedenis van een familie in het getto van Warschau. De poppenspeler overleefde het getto door zich aan de Duitsers te “verkopen”, die daardoor niet merkten, dat hij vele Joodse kinderen uit het getto wist te smikkelen. Het boek “De verhalenvertelster” van Jodi Picoult gaat over een vrouw die de hel van Auschwitz overleeft en op latere leeftijd, wanneer ze in Amerika woont, de beul tegen het lijf loopt die haar vriendin in koelen bloede in het kamp doodde. Een beklemmende familiegeschiedenis, die, zoals in het boek wordt opgemerkt, niet verloren mag gaan.

Ruim 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog verschijnen er nog steeds boeken, die verhalen van families in die zwarte jaren. Blijkbaar duurt het heel lang, voordat de gebeurtenissen uit de oorlog verwerkt zijn. Hoewel ikzelf de oorlog niet heb meegemaakt, heb ik er wel verschillende keren over geschreven in dit blog om op de een of andere manier vast te leggen wat er toen gebeurd is, maar ook om aan te geven hoe lang de oorlog nog nawerkt in volgende generaties. Jaren lang heb ik mijn vader horen zeggen, dat de Duitsers zijn jeugd hebben gestolen.
Het is te verwachten, dat in de komende jaren heel veel boeken, die op wat voor manier dan ook in de verkoop komen, geschiedenissen zullen vertellen uit andere brandhaarden op deze wereld. Ons wacht (voor zo ver het er al niet beschreven is) nog veel familieleed uit Vietnam, Cambodja, Afghanistan, Syrië, Irak, de Balkan, Rwanda, Zaïre, Soedan en al die andere plekken, waar verschil van inzicht niet met woorden maar met wapens wordt beslecht. Stuk voor stuk zullen dat schokkende verhalen zijn, waaraan geen einde zal lijken te komen. Veel boeken zullen verhalen bevatten over de strijd van het ene ware geloof tegen het andere. In naam van de godheid wordt er lustig op los gemoord. Waar is het op deze wereld nog veilig?De familiegeschiedenissen uit al die kokende gebieden mogen niet verloren gaan, ook al willen sommigen dat maar al te zeer. Al die familiegeschiedenissen bij elkaar vormen de geschiedenis van Duitsland, Vietnam, Afghanistan of Syrië enz. En die weer allemaal bij elkaar vormen onze wereldgeschiedenis.
Gelukkig bestaat de geschiedenis van families niet alleen maar uit verhalen over oorlog en verwoesting, al zijn dat wel de ingrijpendste gebeurtenissen. Er zijn ook kleine geschiedenissen, die niet bloedig zijn, zelfs vrolijk, al is dat soms heel moeilijk te geloven, wanneer je beelden van bijv. Aleppo ziet. Ieder familie, waar ook ter wereld, heeft zijn eigen kleine geschiedenissen, die het net zo goed waard zijn vastgelegd en verteld te worden als de grote geschiedenis. Met name genealogen leggen die kleine familiegeschiedenissen vast in hun stambomen of op andere manieren. Het Centraal Bureau voor Genealogie heeft er zelfs zijn naam voor veranderd. Ook voor de kleine geschiedenissen geldt, dat ze allemaal bij elkaar onze geschiedenis vertellen. Zolang we als genealogen over iemand spreken of zijn of haar gegevens vastleggen, vergeten we die persoon niet, ook al is hij of zij honderden jaren geleden overleden. De verhalen blijven de moeite waard en zijn vaak zelfs ‘spannend’.
Ik heb zelf wel eens de neiging een beetje minachtend over familie te doen. Die krijg je, zeggen we dan, en vrienden kies je. Maar als ik dan in het boek “De verhalenvertelster” lees, dat familie nou eenmaal de basis is van alle levensvormen op deze wereld, dan realiseer ik me eens te meer hoe leuk, maar ook hoe waardevol het is familiegeschiedenis te verzamelen, vast te leggen en daarover te schrijven. Er zijn nog zoveel verhalen om te vertellen.

Tiel, 03-01-2017

Meer weten?
Lees:
Eva Weaver, De Poppenspeler van Warschau, The House of Books, 2013
Jodi Picoult, De Verhalenvertelster, The House of Books, 2013


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten