Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 24 januari 2017

Genealogisch blog 147Family Tree

Tal van artiesten hebben liederen opgenomen, die speciaal bedoeld zijn om ten gehore gebracht te worden bij de uitvaart van een geliefd persoon. In Nederland zijn de betreffende liederen van onder meer Mieke Telkamp, Rob de Nijs, Marco Borsato en Paul de Leeuw zeer bekend. De bekendste buitenlandse uitvaartliederen zijn: ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton en tal van andere.

Venice
Venice

In Amerika heeft de folk-country-rock-band Venice zich wat dat betreft niet onbetuigd gelaten met hun nummer “Family Tree”. In dit nummer uit 1999 zingen de neven Lennon (overigens geen familie van John Lennon) over hun samenkomst bij het graf van iemand die ze niet willen vergeten. Ze branden een kaars voor degene die hen ontvallen is. Ze vinden troost in de wetenschap, dat de familiestamboom altijd blijft groeien.


Branches in the wind
Still standing here together
One more storm to weather
We'll get through it yet
So we're gathered here
Holding on to each other
To let go of another one we won't forget

Now as we say goodbye
To one of our own
We may be lonely
But we're not alone
Though the leaves will fall
And the tears will flow
May it always comfort us to know
The family tree will always grow

Father down to son, mother to daughter
Thicker than water, we are made of this
From the Earth we rise
To the Earth returning
We'll keep a candle burning
For the ones we'll miss

And when we say goodbye
To one of our own
We may be lonely
But we're not alone
Though the leaves will fall
And the tears will flow
May it always comfort us to know
The family tree will always grow
It's stronger than the wind can blow
The family tree will always grow.


Family Tree is een prachtige song, uitstekend geschikt bij het overlijden van een grootouder of oude oom of tante. Maar iemand die zijn allerliefste verliest is niet te troosten met de gedachte, dat de familiestamboom tegen alles in altijd zal blijven groeien. Daarvoor is het verdriet over het gemis van de innigbeminde veel te groot. Zo’n verlies is niet draaglijk te maken met de gedachte aan de familiestamboom

Ik vind het, genealogisch gezien, wel interessant, dat de mannen van Venice ons voorhouden, dat we troost kunnen putten uit het feit, dat een familiestamboom altijd blijft groeien ondanks het feit, dat er personen uit de familiestamboom wegvallen. Genealogie als troost!

Helemaal waar is het overigens niet, dat de familiestamboom altijd maar blijft groeien. Soms sterft een familie echt uit en gaat ook niet verder via een andere familie, simpelweg omdat er geen nageslacht meer is. De familie Van Haeften uit Ophemert is daar een voorbeeld van. De laatste mannelijke telg, Reinier van Haeften, en zijn echtgenote Jeanne Kick kregen weliswaar vier dochters, maar geen van hen trouwde of zorgde op een andere manier voor nageslacht.


Luister naar Venice. 


Tiel, 24-01-2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten