Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 18 januari 2017

Genealogisch blog 143And the winner is….

Het zal begin maart 2008 geweest zijn, dat ik Arie van Haeften opbelde. Op internet had ik gelezen, dat hij met het lied “Het Schilderij” van Guus Meeuws het Ouderensongfestival 2007 had gewonnen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Het jaar daarvoor had hij op het Ouderensongfestival in Monnickendam de juryprijs gewonnen. Hij ging toen ook met de publieksprijs aan de haal. Andere winnaars in 2007 waren Wil Tifres en Leon Lissitza. Arie verdiende met zijn vertolking van “Het Schilderij” een optreden in het SBS6-programma “Hart in actie” van Natasja Froger.
Het IJplein, waar Arie een van de eerste bewoners was, vierde feest en mat zijn succes breed uit op de eigen website. Op een andere website trof ik zijn adres aan. Nu ik dat wist, was het niet moeilijk zijn telefoonnummer te achterhalen. Ik hoopte, dat Arie mij informatie zou willen geven over zijn tak van de familie van Haeften.
De telefoon ging drie keer over, toen werd er opgenomen. Ik vertelde wie ik was en waarom ik belde. Ik had de indruk, dat Arie geïnteresseerd luisterde. Natuurlijk wilde hij mijn vragen beantwoorden. Hij zei: “Dan moet je wel bij mijn zoon zijn. Ik heb nog maar een paar dagen te leven.”
Oef…, dat was schrikken. Ik verontschuldigde me voor het feit, dat ik hem had lastig gevallen. “Geeft niet”, antwoordde hij, “je kon het niet weten.” Hij gaf me het telefoonnummer van zijn zoon. Ik wenste hem alle sterkte toe en vertelde, dat ik zijn zoon enkele weken later zou bellen. Ik had meteen groot respect voor die man. Je moet wel een hele sterke persoonlijkheid zijn om zoiets heel rustig aan een wildvreemde te vertellen. 

Arie van Haeften
Arie van Haeften
Enkele weken later belde ik zijn zoon, een paar bezoeken volgden over en weer. Langzaam maar zeker kreeg ik een inkijk in het leven van Arie van Haeften.
Arie van Haeften werd op 25 oktober 1920 geboren als oudste kind van Jacobus Hendrikus Petrus van Haeften (1897-1955) en Elisabeth de Lange (1893-1963), die bloemenwinkel “Modern”, gespecialiseerd in grafkransen, uitbaatten in de Marnixstraat in Amsterdam. Zeven jaar later kwam een dochter ter wereld. In 1943 deed Arie zijn geloofsbelijdenis in de Koepelkerk. Hij werd elektricien en werkte als ankerwikkelaar bij Groeneveld en van der Pol, kortweg genaamd “Groenpol”, aan de Papaverweg in Amsterdam Noord. Daar maakten ze onder meer elektromotoren voor de scheepvaart. 

Arie van Haeften
Arie en Greet in hun trouwkoets met bruidsmeisjes

Toen hij 25 jaar was trouwde Arie met Gijsbertje (Greet) Ravenhorst (1920-1997). Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 28 maart 1946 in de Oude Kerk. Na de kerkdienst werd met de trouwkoets een rit door het Vondelpark gemaakt. Vervolgens ging het via de Nassaukade huiswaarts, maar daar reed de koetsier door een kuil. Daardoor brak één van de wielen van het koetsje. Na ruim twee jaar werd hun enige zoon geboren. Bij de kleine jongen ging de muziek met de paplepel mee naar binnen.
Terwijl Arie bij Groenpol de kost verdiende, werkte Greet later in een luxe parfumeriezaak. Muziek was Arie’s lust en leven. Hij speelde gitaar en zong. Samen met een paar familieleden vormde hij een Hawaian Trio, dat de populaire muziek van de Kilima Hawaiians speelde. Later speelden ze als een Django Reinhard Trio de sterren van de hemel.

Arie van Haeften
Hawaian Trio, Arie van Haeften in het midden
Na het overlijden van zijn Greet is Arie weer gaan optreden met zingen, ondanks het feit, dat beginnende prostaatkanker bij hem werd vastgesteld. Die kon aanvankelijk echter goed onder de duim gehouden worden. Arie deed mee aan veel festivals en was geregeld gast bij het Ouderensongfestival. Een enkele keer trad hij samen met zijn zoon op. Met een vaste accordeonist als begeleider trad hij op in bejaardenhuizen via “De Zonnebloem” .
Toen hij in 2006 bij het Ouderensongfestival hoge ogen gooide, liet Arie weten nog lang niet uitgezongen te zijn. Jammer genoeg hield de vogel het nog maar twee jaar vol. Op 6 maart 2008, een paar dagen na ons telefoongesprek, overleed hij in alle rust.

Tiel, 18-01-2017


1 opmerking: