Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 16 maart 2016

Genealogisch blog 36



De Wet van M.

Soms heb je van die dagen. Gisteren was er zo een. Murphy in optima forma.

Het begon ’s middags al. Terwijl ik op het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) mijn werk deed als vrijwilliger, werd een aanwezige schoolklas steeds onrustiger. De computers weigerden dienst en daardoor konden de kinderen niet de inventarisnummers vinden van documenten, die ze zouden willen zien. De medewerkerster in de studiezaal moest al haar improvisatiekunsten aanspreken. Met mijn eigen werk had ik gelukkig geen problemen, al was de computer, waaraan ik werkte, wel wat traag.

RAR
Regionaal Archief Rivierenland in Tiel
Aan het einde van de middag bleek de computer in de zaal waar de Afdeling Betuwe van de NGV altijd de verenigingsavonden houdt, het ook niet te doen. Dan moesten die maar uitwijken naar het Atrium, snel stoelen klaar gezet en de computer daar getest. So far so good.
’s Morgens hadden alle Betuwse leden van de NGV van de secretaris een mailtje gehad met de mededeling, dat de spreker van de avond het om gezondheidsredenen liet afweten, maar er was een prima vervanger, de stadsarcheoloog van Tiel zou komen vertellen over archeologische vondsten in en rond Tiel.
Toen ik rond 19.15 uur op het RAR arriveerde was men druk doende de computer in het Atrium aan de praat te krijgen, die het ’s middags nog zo goed deed. Nu echter niet. Was Windows opgestart dan weigerde die verder dienst. Iedereen wist wel wat er gedaan zou moeten worden. Doe eens dit, probeer eens dat. Niets hielp. Bij de spreekster en de medewerkster van het RAR nam de nervositeit toe tot ongekende hoogte.
Een deskundige medewerkster dan maar gebeld. Het was nog maar 19.30 uur. Die was binnen 20 minuten uit Beneden Leeuwen in Tiel zonder geflitst te zijn, zo zei ze, dus met een beetje geluk zou de avond nog op tijd kunnen beginnen. Vergeet het maar. De computer verdomde het. Dan maar een labtop geprobeerd. Jammer, ook die niet. Een andere dan. Ook niet!
De binnendruppelende leden van de NGV hadden er geen probleem mee. Die hadden nu ruim de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen over hun onderzoeken. En er was genoeg koffie en thee.

RAR
Het Atrium

De opgetrommelde medewerkster van het RAR kreeg het Spaans benauwd. Waarom doen die apparaten het niet? We hebben al dagen van dit soort trammelant, zei ze. Het systeem moet grondig nagekeken worden. Ah, het systeem! Het ligt altijd aan het systeem.

Maar de medewerkster had nog een konijntje in de hoge hoed. Ze ging naar boven met de USB-stick van de stadsarcheoloog. Even later werden we allemaal naar boven gedirigeerd. Het was inmiddels 20.30 uur. De computer in de vergaderzaal van het personeel van het RAR werkte wel!! De avond was gered. Na honderdduizend excuses en het aanbod van een gratis drankje na afloop konden we van start.

Zonder enige verdere hapering nam de stadsarcheoloog ons mee op een boeiende reis terug in de tijd. Tiel in de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. In die perioden was hier al bewoning. In de Romeinse Tijd lag er een groot legerkamp in Passewaaij. De Bataven hadden hier hun grootste nederzetting van Europa. In de vroege Middeleeuwen ontstond de huidige stad Tiel langs de thans dode Linge, en niet aan de Waal. De ligging van de stad duidt daarop. Naar mate de Linge verder verzandde bouwde men een nieuwe haven in Oostelijke richting. Zoals altijd, trokken de rijken en machtigen van Tiel zich terug achter een ringwal, wanneer er onraad dreigde. Uit de nieuwe tijd vond men op het terrein, waar thans het culturele centrum wordt gebouwd, een grote beerput. In deze beerput, die toebehoord heeft aan de bekende Tielse familie LdJ, vond pijpenkoppen, sierraden, munten, maar ook de resten van een te vroeg geboren baby. Wie was de vader van dat kind? Of de moeder? Onbekend, en dat zal wel altijd zo blijven.

Door haar vlotte verteltrant slaagde de stadsarcheoloog erin tot het slot van haar betoog te komen op de tijd, dat de avonden normaliter afgesloten worden. Met z’n allen weer naar beneden, naar een drankje.

De Wet van M. heeft zijn grenzen, en leidde in ieder geval gisterenavond tot een gevoel van saamhorigheid.  



Tiel 16-03-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten