Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 4 februari 2016

Genealogisch blog 11



Huwelijk

Wie tegenwoordig in het huwelijk treedt heeft er meestal met zijn of haar geliefde reeds enkele jaren samenwonen op zitten. Vóór je dertigste trouwen is al lange tijd meer uitzondering dan regel. Vaak zijn er al kinderen. En als het enigszins kan laat je alles organiseren door een huwelijksplanner.

Elkaar het ja-woord geven vindt bij voorkeur op een bijzondere locatie plaats; het strand, een kasteel, de Vertrekhal, een landgoed. Kun je je het permitteren dan ga je minstens naar Ibiza, een romantische stad in Italië of een ander land met een aangenaam klimaat.

Foto’s van het bruidspaar worden ook niet meer standaard in het park gemaakt. Fotografen kennen veel betere plekken om het prille geluk vast te leggen. Wat te denken van een voetveer over de Waal? Of een fort van de Hollandse Waterlinie? Tijdens het feest moet minstens een ster van naam optreden.

Natuurlijk weet ik ook wel, dat lang niet iedereen zich zo’n bruiloft kan veroorloven. Er gaan nog steeds mensen naar het stadhuis op de dag dat trouwen gratis is. Menig huwelijksfeest speelt zich af in de kantine van de plaatselijke sportclub, terwijl een bevriende muzikant de gasten vermaakt tegen een kleine vergoeding.

Hoe anders ging dat vlak voor de oorlog. Mijn schoonvader kreeg op 9 januari 1940 van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwer Amstel tegen betaling van fl. 30,00 het recht zijn huwelijk te voltrekken op een andere tijd of wijze als, ingevolge Art. 4 der Wet van 23 april 1879 (Staatsblad nr. 72) voor kosteloze huwelijksvoltrekking is bepaald, en wel op een donderdag namiddag om 2.30 uur.

Mijn schoonouders hadden zich op zondag 20 februari 1938 officieel verloofd en nodigden vrienden en bekenden uit op hun receptie van 15.00-17.00 uur in het huis van de ouders van mijn schoonmoeder in Amstelveen. Per kaart lieten mijn schoonouders op 29 december 1939 weten, dat de voltrekking van hun huwelijk op donderdag 11 januari 1940 zou plaats vinden. Waar en hoe laat lieten ze in het midden.

Menu
Het Menu



Op de een of andere manier zijn de gasten in kennis gesteld van het geplande diner bij Coöperatief Restaurant Coulant Royal aan het Molenpad 2 in Amsterdam, tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht vlakbij de Leidsegracht. De gasten konden kiezen uit twee voor-, hoofd- en nagerechten. De prijs van het diner was (schrik niet) fl. 2,75 per couvert.

Er waren 31 gasten uitgenodigd, die allen het officiële feestalbum tekenden. Na afloop van het diner zongen de gasten het lied “Het afscheid van Tafel”, waarin ze bezongen hoe heerlijk ze hadden gegeten.



 
Feestalbum
Het Feestalbum



Na afloop van het feest werd de rekening opgemaakt. Geen keurig voorgedrukte nota, maar een met potlood beschreven velletje uit een notitieboekje. Genoten consumpties en het diner kostten alles bij elkaar fl. 168,59, royaal afgemaakt op fl. 170,00.

Rekening
De Rekening
 Tiel, 04-02-2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten