Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zondag 14 februari 2016

Genealogisch blog 16



Namen


Elk jaar wordt er een lijstje gepubliceerd van de voornamen, die het afgelopen jaar het meest werden gegeven aan pas kinderen. Een soort populariteitspoll voor namen. Natuurlijk is dat niets nieuws, in elke familie zijn in een bepaalde periode sommige namen veel in zwang dan andere. Iedere genealoog is daarvan op de hoogte.

Ik heb mijn stambomen er nog eens op nagekeken. De naam die dan direct opvalt, omdat die door de eeuwen heen in alle families veel voorkomt, is de meisjes naam Elisabeth. Daar kan werkelijk geen jongensnaam tegenop. Een andere naam, die zowel in het geslacht Van Haeften in de 14e tot de 16e eeuw als in de familie Welling in de 18e en 19e eeuw goed scoort, is de doopnaam Gijsbert(us). Ik was dan ook heel verbaasd, toen mijn oudste kleinzoon de naam Gijs kreeg, na meer dan een eeuw kwam de naam weer terug. Dezelfde verwondering had ik een aantal jaren eerder, toen mijn neef de naam Wouter kreeg. Wouter, Walter, Wolter of Wouterus was een populaire naam in de familie van mijn moeder in de periode van de 18e tot de 20ste eeuw. De stamvaders van de familie Bosman heetten zo. Zouden de ouders dat geweten hebben?

Binnen de familie Van Haeften was in de 14e-16e eeuw de ene Otto de vader van de andere. En was Otto niet de vader van Otto dan was het wel Arnt of Dirck of Diederick. De vroeger veel voorkomende naam Al(l)ard verdween in de 17e eeuw, maar kwam met veel gevoel voor traditie in 1948 weer terug. Het moet in de 18e eeuw moeite gekost hebben om binnen de familie alle Adriaans en Adriana’s van elkaar te onderscheiden. Namen, die men in de familie van Haeften ook graag aan de kinderen gaf, waren nog Catharina, Jacob, en alle andere schrijfwijzen, Jacoba, Nicolaes oftewel Claes, Reinier, als verwijzing naar Renaud uit het oude geslacht Chatillon, en Walraven en de vrouwelijke vormen Walrave en Walravina. Zeer velen uit de familie droegen de naam Johannes, Johan, Jan of Johanna of welke andere vervorming van Johannes dan ook. In de Amsterdamse tak van de familie was in de 19e en in het begin van de 20ste eeuw de combinatie Johannes Martinus erg geliefd. Men onderscheidde de mannen van elkaar door de roepnaam: Joop, Jan, Martin, Marten en Hans.

In de familie Welling waren in vroeger tijden namen als Alijda, Ant(h)onius, Cornelia, Hendrik, Jacob(us) en Margaretha, vaak in combinatie met Catharina, zeer geliefd. Alleen in de tak van de familie, waartoe de mensen hoorden die in de Amersfoortse textielindustrie werkten, kwam de naam Arnold(us) vaak voor. Beroemd, zou je kunnen zeggen, was de familie vanwege de combinatie Adrianus Leonardus, die vooral in de 19e eeuw om de haverklap aan oudste zonen werd gegeven. Bijna altijd was dan de roepnaam Leo en de initialen A.L. Om de initialen te behouden gaf men later zonen voornamen als Antonius Leonardus of Albertus Leonardus, wanneer een ouder broertje met de naam Adrianus Leonardus al was overleden.

Frans Bosman (1863-1946
Frans Bosman (1863-1946), De eerste van de reeks Henk van  Frans...
Binnen de familie Bosman noemde men aan het einde van de 19e eeuw zonen veelal Arnoldus Wilhelmus of alleen Wilhelmus. De familie had geen echte voorkeur voor een meisjesnaam.
De mooiste combinaties van voornamen is echter nog steeds voorbehouden aan de familie Bosman. In de tak van mijn moeder van deze familie noemde men de zonen graag Hendrikus Gregorius of Franciscus Albertus. Zo is vanaf 1863 tot de dag van vandaag de reeks, van heden naar verleden, Frans van Henk van Frans van Henk van Frans ontstaan. Een reeks die het verdient voorgezet te worden.

Tiel, 14-02-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten